Kenőccsel is elkerülhető a HIV-fertőzés

2003.02.11. 13:01
A közeljövőben nemcsak óvszerrel lehet majd megakadályozni a HIV terjedését, ugyanis már egy egyszerű hüvelyi kenőcs is képes lesz útját állni a fertőzésnek. Majmokon végzett kísérletek bizonyítják, hogy egy kevés antitestet tartalmazó gél képes megakadályozni a HIV szexuális úton való terjedését. John Moore (Cornell Egyetem, New York), a kutatócsoport vezetője ezt igen bátorító fejleménynek tartja.
A tanulmány alátámasztja azt a feltételezést, mely szerint az antitestek és más hasonló mikrobaölő anyagok védőpajzsként szolgálhatnak a HIV-vel szemben. Az elmúlt öt évben a kutatásokat támogató szervezetek is felfigyeltek erre, mondta a Nature-nek Robin Maguire, aki a Population Council New York-i orvosbiológiai kutatóközpontjánál vezeti a mikrobaölőkkel foglalkozó kutatásokat.

42 millió ember érintett

A hüvelyben és a végbélben egyaránt alkalmazható krémek megmenthetik azoknak a fejlődő országokban élő nőknek az életét, akik nem képesek monogámiával vagy óvszer használatával megvédeni magukat a fertőzéstől. Ez a probléma világszerte több mint 42 millió embert érint.

A kutatók hatvan mikrobaölővel kísérleteztek, amelyek különböző módokon képesek megakadályozni a HIV terjedését. A Population Council négy éves kutatómunkája már eredményeket is hozott: Afrika déli területein már kapható a Carraguard nevű termék, amely már klinikai kísérleteken is bizonyított. A hínárkivonatból készült Carraguard eldugaszolja a vírus és a hüvelyben található sejtek felületét, így valódi védőpajzzsal védekezik a fertőzés ellen. Egy másik, jelenleg még tesztelt termék, a Buffergel, erős savasságával próbálja elűzni a vírust.

A kutatók máris potenciális veszélyforrásokra figyelmeztetnek, mivel a HIV ellen feltehetően bevethető anyagok között találtak egy kakukktojást. A 2000-ben felfedezett, spermaölőként használt nonoxynol-9 egyáltalán nem nehezíti meg, sőt, elősegíti a HIV-fertőzést, ugyanis ez az anyag - a vírushoz hasonlóan - megtámadja a hüvelyi sejtek falát.

A kutatóknak ezért klinikai adatokra van szükségük, amelyek pontosan kimutatják a mikrobaölők képességeit, mert csak így tudják elnyerni a munkából eddig kimaradó gyógyszergyártók pénzügyi támogatását.

Az emberi antitest a legjobb megoldás

Moore csapata a b12-es emberi antitestet használták fel, amely a HIV egyik fehérjéjéhez kapcsolódva képes megakadályozni azt, hogy a vírus bejusson a sejtekbe. Két órával a nemi aktus előtt alkalmazva 12 majomból kilencet megmentett a HIV egyik típusának fertőzésétől, míg az antitestek jótékony hatását nélkülöző kontrollcsoportban 13 állatból 12 megfertőződött.

Más mikrobaölőkkel ellentétben - amelyek az egészséges sejteke is károsíthatják - az antitest kifejezetten a HIV-et veszi célba, ezért ez Maguire szerint egyedülállóan jó ötlet.

A Kaliforniai San Diego-i Epicyte biotechnológiai vállalat abban reménykedik, hogy az emberi b12-t genetikailag módosított növényekkel is elő tudják majd állítani, mert így jeletősen le lehet csökkenteni a gyártási költségeket. Moore egyetért azzal, hogy az olcsóbb összetevők, amelyek ugyanúgy megakadályozzák a vírusok behatolását, még jobb gyógyszereket is eredményezhetnek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla