Árpád
-2 °C
3 °C

Légycsípéssel is terjedhet a HIV-vírus?

2002.03.15. 18:30
Német kutatók lehetségesnek tartják, hogy az AIDS megbetegedést előidéző HIV-vírust a majmokról egy légyfajta, a Stomoxys calcitrans vitte és viheti ma is át az emberre.
A göttingeni Max-Planck-Intézet Gerhard Brandner vezette kutatócsoportja azzal indokolja feltevését, hogy ez a légyfajta szokatlan módon szívja áldozatai vérét: miután felsérti a bőrt és megszívja magát, tovább szállva, a következő áldozaton ejtett sebbe okádja egy részét az előzőleg felszívott vérnek.

A teória eltereli a figyelmet a valós problémákról

Stomoxys calcitrans
"Feltételezésekben nincs hiány"
Ez a folyamat annyiszor ismétlődik, ahányszor a légy táplálékot vesz magához. Különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból az afrikai piacokon tartózkodó emberek, ahol frissen leölt majmok húsát árusítják. A majomhúst ugyanis ellepik az ilyen legyek. Gerhard Brandner más kutatók által kétkedéssel fogadott teóriája a New Scientist brit tudományos magazin és a Naturwissenschaften című német szaklap legújabb számában olvasható.

A kétkedők közül David Mabey londoni professzor kifejtette: "Érdekes elmélet, de semmi több. Az ilyenekkel az a gond, hogy elterelik a figyelmet az elsőrendű fontosságú üzenetről, amely így hangzik: a fertőzések 90 százaléka szex által terjed egyik emberről a másikra, vagy anyák viszik azt át gyermekükre. Az üzenet tehát az, hogy védekezzünk a nemi érintkezéskor, ahelyett, hogy légycsípés esetleges veszélye miatt aggódnánk".

"Feltételezésekben nincs hiány"

Beatrice Hahn, az alabamai (USA) egyetem kutatója, aki 1999-ben elsőnek adott hírt csimpánzoknál felfedezett, az AIDS-hez hasonló fertőzésekről, kijelentette, hogy további bizonyítékok hiányában nem kell komolyan venni a német teóriát. Nincs hiány arról szóló feltételezésekben, hogy miként ugrott át a (HIV) vírus az emberre, s a légyelmélet csupán egy újabb ezek közül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?