Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Gyorsabban terjed az AIDS, mint gondolták

2002.07.03. 10:29
Az elkövetkező 18 év során mintegy 68 millió ember halálát okozza az AIDS világszerte, figyelmeztet az ENSZ most közzétett éves jelentése, mely szerint a betegség egyre gyorsabban terjed. Évente 3 millióan halnak meg a betegségben, és 5 millióan fertőződnek meg a HIV vírussal, közülük sokan gyermekek. Még mindig az egyenlítői Afrika a legjobban fertőzött térség, de rohamosan terjed a betegség Kínában, Indiában és Indonéziában is.
Az ENSZ becslése szerint világszerte 40 millió HIV-vírussal fertőzött ember él, és számuk évente 5 millióval emelkedik. Kétharmaduk az egyenlítői Afrikában él. Neff Walker, az UNAIDS ENSZ-testület fő járványügyi szakembere elmondta a BBC-nek, milyen pusztító hatása van az AIDS-nek Afrika déli részének országaira. "A legsúlyosabban érintett országokban a felnőttek körében 20 százalékos a fertőzöttség, és az átlagélettartam 20 évvel csökkent. Sok ilyen országban a várható átlagélettartam elérte, helyenként meghaladta a 60 évet, s most visszaesett 40-re vagy az alá."

Késlekedő kormányok

Neff Walker szerint két tényező miatt nem sikerül az afrikai országoknak megfékezniük az AIDS terjedését. Csakúgy, mint Európában és az USA-ban, Afrikában is késlekedve reagálnak a kormányok. Afrikában azonban ehhez még az anyagi eszközök hiánya, más fertőző betegségek, háború, migráció, és gazdasági problémák sora is hozzájárul, ráadásul Afrikában nehezebb az életet meghosszabbító gyógyszerekhez hozzájutni. Mindazonáltal egyes afrikai országok, például Uganda és Szenegál eredményeket tudtak felmutatni a fertőzési ráta csökkentésében.

Aggasztó a gyors ázsiai terjedés

A UNAIDS nevű szervezetet jelen pillanatban leginkább az AIDS gyors ázsiai terjedése nyugtalanítja. Elsősorban Indiában, Kínában és Indonéziában növekedik a fertőzöttek száma. Hosszú távon az ENSZ-szervezet attól tart, hogy az AIDS járvány epicentruma áttevődik Afrikából Ázsiába.

Andindja Csaterdzsi, a UNAIDS ázsiai részlegének munkatársa szerint a legfontosabb feladat ezen országok társadalmának legsebezhetőbb csoportjait felvilágosítani - írta a BBC. Csaterdzsi kifejtette: "Mind Kínában, mind Indonéziában egyre többen fecskendeznek ereikbe kábítószert, vagy járnak prostituálthoz. Ezen kívül nagy az emberek földrajzi mobilitása, és sok a különösen sebezhető fiatal. A legfőbb feladatunk, hogy információval lássuk el ezeket a sebezhető rétegeket."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!