Ágnes
-5 °C
2 °C

Negyvenmillió ember HIV-fertőzött világszerte

2002.11.27. 00:05
Jelenleg világszerte negyvenkét millió ember HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg, a fertőzött nők száma pedig idén elérte a férfiakét. Ha nem történnek komoly megelőző intézkedések, 2007-re a jelenleginél 11 millióval több lesz a HIV-vírushordozók száma - figyelmeztet az UNAIDS, az ENSZ-nek az AIDS elleni küzdelem céljára létrehozott szervezete az AIDS elleni küzdelem világnapja (december 1.) előtt kiadott jelentésében. Eddig összesen 25 millió ember halt meg a betegségben.
A kedden nyilvánosságra hozott jelentés szerint Ázsiában és a Csendes-óceán térségében jelenleg 7,2 millió HIV-fertőzött, az AIDS vírusát hordozó személy él, s közülük egymillió azoknak a száma, akik a 2002-es évben kapták el a a fertőzést. Kínát, Indonéziát és Pápua-Új-Guineát a fertőzöttek számának robbanásszerű növekedése fenyegeti.

Veszélyeztetett ázsiai drogosok

A térségben a fertőzés parttalan terjedésének fő oka, hogy egyre szélesebb tömegek élnek a beinjektálással fogyasztott kábítószerek függőségében. Malajziában, Mianmarban, Nepálban, és Thaiföldön az intravénás kábítószerélvezők körében a fertőzöttek száma már elérte az 50 százalékot - idézte a jelentést az AFP.

Megtízszereződhet a fertőzött kínaiak száma

A jelentés figyelmezteti a Föld hatmilliárdos népességének harmadát adó két országot - Indiát és Kínát - hogy a hatékony intézkedések elmaradásával illetve halogatásával napról napra csökken az esélyük arra, hogy a fertőzöttek számát járványügyi szempontból elfogadható küszöbérték alatt tartsák. Kínában cseppet sem lanyhul a járvány terjedésének üteme, s a fertőzöttek száma a 2002-es egymillióról az évtized végére elérheti a tízmilliót - Magyarország teljes lakosságának számát. Indiában 2001 végén közel 4 millió HIV-fertőzött élt.

Belső vándorlás okozza a növekedést

Az említett ázsiai országokban várhatóan a fertőzések számának további meredek növekedését okozza a gazdasági-társadalmi feszültségek kiváltotta belső vándorlás. Kínában az utóbbi években 100 millió ember hagyta el korábbi lakóhelyét, s költözött városba vagy más vidékre. Nagyrészt kábítószerfüggő, HIV-vírushordozóktól súlyosan fertőzött népességtől lakott, viszonylag elhatárolt, körzetet írtak le a szakértők Pekingben és Kína kilenc tartományában, és további három súlyosan fertőzött körzetet, ahol a vírus nem kábítószer-fogyasztás, hanem heteroszexuális kapcsolat útján terjed. E három körzetben (Jünnan, Kuanghszi és Kuangtung tartományokban) már 2000-ben meghaladta a 11 százalékot a fertőzöttek száma a prostitúcióból élő nők között. Kelet-Kína mezőgazdasági vidékein egy vizsgálaton véradásra jelentkezők 12,5 százaléka HIV-vírushordozónak bizonyult.

Indonéziában tíz éve gyakorlatilag ismeretlen volt az intravénás kábítószerfogyasztás. Ma egyre többen fordulnak a hagyományos - füst formájában beszívott, vagy szájon át fogyasztott - kábítószerek mellett az injektálandó anyagokhoz, s közülük már mintegy 43 ezer a vírushordozó; ehhez a számhoz hozzá kell adni 9000 nőt, akik a kábítószerfüggő férfiakkal folytatott nemi kapcsolatban kapták el a vírust. Hasonló a helyzet Thaiföldön is, ahol az új fertőzöttek felét a korábbi fertőzés következtében vírushordozóvá vált személyek házastársa, illetve más jogállású szexuális partnere teszi ki.

Kambodzsában sikeres a kampány

Az UNAIDS jelentése biztató példaként említi Kambodzsát, ahol a nagy erőkkel támogatott megelőző intézkedések hatására a - mindkét nemű - prostituáltak között negyedével (42 százalékról 29 százalékra) csökkent a vírushordozók száma. Ugyancsak eredményeket tud felmutatni Dél-Afrika, ahol a 20 évnél fiatalabb kismamák között negyedével - 21-ről 15 százalékra - sikerült csökkenteni a fertőzöttek arányát.

Huszonötmillió halálos áldozat

Az AIDS, amely a fehér homoszexuális férfiak titokzatos betegségeként tűnt fel jó két évtizede, mára az emberiség által ismert legsúlyosabb, minden férfit és nőt egyaránt fenyegető járvány méreteit öltötte. 2002 végére az orvosok becslései szerint eléri a 25 milliót azoknak a száma, akik - az AIDS megjelenése óta eltelt időben - e betegség következtében haltak meg, s a 42 milliót azoknak a száma, akik a HIV vírusával a vérükben élnek.

A fertőzöttek óriási többsége - 29,4 millió ember - Afrikában él. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában az AIDS-ellen 1995-96-ban piacra dobott gyógyszerek megjelenése óta látványosan csökkent az AIDS okozta halálesetek száma. Kelet-Európában és Belső-Ázsiában összesen mintegy 1,2 millióra tehető a vírushordozók száma, de Ázsia többi része valóságos időzített bomba.

Egyre több nő és gyermek fertőzött

A fertőzöttek többsége eddig férfi volt; az UNAIDS idei jelentése szerint azonban a fertőzött nők száma már eléri az 50 százalékot. Földrészek szerint egyenetlen megoszlásban: Afrikában a HIV-vírushordozók 58 százaléka nő. A fertőzöttek összetételének megváltozása azt is jelenti, hogy jóval több gyermek jön a világra már az anyjától elkapott fertőzéssel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!