Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kevesen tudnak HIV-fertőzésükről

2002.11.28. 14:16
Magyarországon mintegy háromezer ember szervezetében található meg az AIDS kórokozója, azonban csak mintegy hatoduk tud fertőzéséről. Míg Nyugat-Európában csökkent az új HIV-fertőzések száma, keleten járványszerűen terjed a betegség. Ezért egyre fontosabb az anonim szűrések szerepe.
Várhatóan öt éven belül lehetőség nyílik a HIV-vírussal fertőzöttek, illetve az AIDS-betegek védőoltással történő kezelésére, amely esetükben módot adhat a jelenlegi gyógyszeres terápia időszakos szüneteltetésére vagy elhagyására - közölte Bánhegyi Dénes, a fővárosi Szent László Kórház osztályvezető főorvosa a december elsejei AIDS-világnap alkalmából csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Ingyenes kezelés

A főorvos elmondta: majmokon folytatott külföldi kísérletek reális reményt adnak arra, hogy a szervezet HIV-vírussal szembeni védekezőképességének helyreállítására új szer születik. Bánhegyi Dénes tájékoztatása szerint Magyarországon 1995-től kezelik gyógyszerrel a HIV-AIDS-betegeket. Hangsúlyozta: a vírus szaporodását gátló gyógyszerhez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 100 százalékos ártámogatást ad, tehát az a betegek számára ingyenes.

A főorvos becslése szerint mintegy háromezer HIV-fertőzött él Magyarországon, de a fertőzöttséget csupán 500 személynél diagnosztizálták. Bánhegyi Dénes fontosnak tartotta, hogy anonim szűrőprogramokkal és felvilágosítással segítsék elő, hogy a ma még felderítetlen HIV-fertőzöttek számára is ismertté váljon állapotuk.

Nyugaton csökken

Jakab Ferencné, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta: Nyugat-Európában, elsősorban a nemzeti megelőző programoknak köszönhetően, egymillió lakosra vetítve 64-ről 21-re csökkent a HIV-fertőződések száma az utóbbi 5-6 évben.

Keleten nő

Ugyanebben az időszakban Fehéroroszországban, Ukrajnában, Moldovában és Oroszországban ugyancsak egymillió lakosra vonatkoztatva 10-ről 300 növekedett a HIV-fertőződéses esetek száma. A közigazgatási államtitkár szerint a földrajzi közelség miatt veszélyes a fertőződés járványszerű terjedése a FÁK-országokban, ami elsősorban intravénás kábítószerezésre, másodsorban szexuális kapcsolatokra vezethető vissza. Jakab Ferencné szerint Magyarországon a HIV-fertőzés szempontjából meglévő jó pozíciót meg kell őrizni.

Csütörtökön újjáalakult a Nemzeti AIDS-bizottság szakemberek, valamint az ügyben érintett minisztériumok és betegszervezetek képviselőinek részvételével. A közigazgatási államtitkár elmondta, hogy a hamarosan parlament elé kerülő Johan Béla népegészségügyi programban is külön fejezet foglalkozik a HIV-fertőzések megelőzésével.

Egyre több a heteroszexuális fertőzés

A közigazgatási államtitkár a tennivalók közé sorolta a megelőzést szolgáló nemzeti AIDS-stratégia újragondolását, különös tekintettel az úgynevezett rizikócsoportokra. Megjegyezte: Magyarországon ma is elsősorban homoszexuális kapcsolatokban terjed a HIV-vírus, de egyre több a heteroszexuális kapcsolatban történt fertőződés is.

Ujhelyi Eszter, a Szent László Kórház laborvezető főorvosa elmondta: Magyarországon először 2002-ben észleltek intravénás kábítószerezés következtében kialakult HIV-fertőzést három személy esetében, akik közül kettő itt élő külföldi állampolgár.