Szilárda
0 °C
6 °C

Emberek is kaphatnak AIDS elleni oltást

2004.12.01. 15:18
Svéd kutatók éppen az AIDS világnapján engedélyt kaptak arra, hogy egerek után embereken is kipróbálják a rettegett immunhiány-betegség ellen általuk kidolgozott oltóanyagot.
Mint a Dagens Nyheter című svéd lap szerdán beszámolt róla, a próbához először Svédországban keresnek negyven önként jelentkező embert, mielőtt Tanzániában alkalmazni kezdenék a vakcinát.

Etikai kérdés

Egereken már sikeresen kipróbálták az úgynevezett DNS-oltóanyagok generációjához tartozó szert, amely antitesteket hoz létre a HIV-vírusok ellen. Embereken azonban etikai okokból először a kidolgozó országban, vagyis Svédországban végeznek próbákat, közölte a a kutatási program vezetője, Eric Sandström főorvos.

Ha a skandináv országban eredményesek lesznek az embereken végzett kísérletek, akkor jövőre a tanzániai fővárosban, Dar es Salaamban is megkezdik az oltóanyag alkalmazását. Sandström doktor szerint a személyzet és a felszerelés már a helyszínen van. A kutatók remélik, hogy a vakcina hatásosnak bizonyul majd az Afrikában elterjedt összes HIV-vírusfajta ellen.