Ervin
12 °C
28 °C

Kereskedelmi forgalomban az otthoni AIDS-teszt

2006.12.29. 10:53
Angliában 25 fontért hozták forgalomba a világ első otthoni HIV-tesztjét, ami ugyan nem helyettesíti a kórházi vizsgálatot, de abban az esetben hasznos, ha az ember nem vírushordozó.

A tesztet forgalmazó cég azoknak ajánlja termékét, akik aggódnak a fertőzéstől, azonban nem szívesen mennek kórházba a szűrés miatt. Az otthoni teszt segítségével előállított nyálmintát be kell küldeni egy laborba, negatív eredmény esetén emailben értesítik a pácienst. Korábban az otthoni egészségügyi teszteket a személyes tanácsadás lehetőségének hiánya miatt tiltották, a Dr. Thom otthoni HIV-tesztet azért engedélyezték, mert a vásárlóknak telefonos konzultációt is biztosít, írja a BBC.

Negatív eredmény esetén hasznos

Anonim AIDS-teszt Magyarországon
 • Országos Bőr-és Nemibeteggondozó Intézet, Budapest VIII. kerület, Mária utca 8. tel: 215-7300
 • Szent László Kórház Ambulancia Cím:Budapest, IX kerület, Gyáli út 5-7. tel:455-8100/8328
 • Anonim AIDS tanácsadó szolgálat, ingyenes Budapest, XI ker, Karolina ut 35/b. tel:466-9283.
 • További helyszínek listája itt és itt.
 • A Dr. Thom 25 angol fontba (9400 forint) kerül, működésének lényege, hogy a vírus jelenlétére utaló antitesteket keres a nyálban. Negatív eredmény esetén a páciens az emailes válasznak örülhet, pozitív eredmény esetén pedig a Dr. Thom orvosai telefonon értesítik, és hagyományos AIDS-vizsgálatra hívják. Utóbbi esetben ugyanis az otthoni teszt megbízhatósága nem száz százalékos.

  Jobb a vérvizsgálat

  Az otthoni nyálteszt ráadásul csak 14 hét után szűri ki a fertőzést, tehát valamivel több idő után, mint a vérvizsgálattal lehetséges (a vérvizsgálat már 6-8 héttel a fertőzés után kimutatja a betegséget).

  A szakemberek továbbra is inkább a hagyományos kórházi vizsgálatot javasolják mindazoknak, akik száz százalékosan meg akarnak bizonyosodni egészségük felől. "A vérvizsgálat ingyenes, és biztonságosabb is, mint a nyálelemzés. Ráadásul a tanácsadás a helyszínen biztosított" - mondta a BBC-nek Annabel Kanabus, az Avert, az AIDS ellen küzdő nemzetközi karitatív szervezet munkatársa.

  Köszönjük, hogy olvasol minket!

  Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!