Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kereskedelmi forgalomban az otthoni AIDS-teszt

2006.12.29. 10:53
Angliában 25 fontért hozták forgalomba a világ első otthoni HIV-tesztjét, ami ugyan nem helyettesíti a kórházi vizsgálatot, de abban az esetben hasznos, ha az ember nem vírushordozó.

A tesztet forgalmazó cég azoknak ajánlja termékét, akik aggódnak a fertőzéstől, azonban nem szívesen mennek kórházba a szűrés miatt. Az otthoni teszt segítségével előállított nyálmintát be kell küldeni egy laborba, negatív eredmény esetén emailben értesítik a pácienst. Korábban az otthoni egészségügyi teszteket a személyes tanácsadás lehetőségének hiánya miatt tiltották, a Dr. Thom otthoni HIV-tesztet azért engedélyezték, mert a vásárlóknak telefonos konzultációt is biztosít, írja a BBC.

Negatív eredmény esetén hasznos

Anonim AIDS-teszt Magyarországon
 • Országos Bőr-és Nemibeteggondozó Intézet, Budapest VIII. kerület, Mária utca 8. tel: 215-7300
 • Szent László Kórház Ambulancia Cím:Budapest, IX kerület, Gyáli út 5-7. tel:455-8100/8328
 • Anonim AIDS tanácsadó szolgálat, ingyenes Budapest, XI ker, Karolina ut 35/b. tel:466-9283.
 • További helyszínek listája itt és itt.
 • A Dr. Thom 25 angol fontba (9400 forint) kerül, működésének lényege, hogy a vírus jelenlétére utaló antitesteket keres a nyálban. Negatív eredmény esetén a páciens az emailes válasznak örülhet, pozitív eredmény esetén pedig a Dr. Thom orvosai telefonon értesítik, és hagyományos AIDS-vizsgálatra hívják. Utóbbi esetben ugyanis az otthoni teszt megbízhatósága nem száz százalékos.

  Jobb a vérvizsgálat

  Az otthoni nyálteszt ráadásul csak 14 hét után szűri ki a fertőzést, tehát valamivel több idő után, mint a vérvizsgálattal lehetséges (a vérvizsgálat már 6-8 héttel a fertőzés után kimutatja a betegséget).

  A szakemberek továbbra is inkább a hagyományos kórházi vizsgálatot javasolják mindazoknak, akik száz százalékosan meg akarnak bizonyosodni egészségük felől. "A vérvizsgálat ingyenes, és biztonságosabb is, mint a nyálelemzés. Ráadásul a tanácsadás a helyszínen biztosított" - mondta a BBC-nek Annabel Kanabus, az Avert, az AIDS ellen küzdő nemzetközi karitatív szervezet munkatársa.