Aliz
6 °C
14 °C

Az alacsony nők sikeresebbek

2002.08.15. 16:14
Az átlagosnál kisebb termetű nőknek jobbak az esélyei, hogy hosszú távú párkapcsolatban éljenek, sőt még arra is, hogy egyátalán gyerekeik legyenek. Erre az eredményre jutott egy brit felmérés, melynek keretében az ország tízezer, 1958-ban született polgárát kérdezték meg.
A brit nők átlagos testmagassága 162 centiméter. De azok, akik magassága 151 és 158 centi közé esik, 42 éves korukra nagyobb valószínűséggel házasodnak meg, és szülnek gyermekeket, mint kortársaik. Ez az összefüggés valamennyi társadalmi osztályban érezteti hatását.

A magasabb férfiak keresettek

A felmérés arra is fényt derített, hogy a nők az átlagosnál magasabb férfiakat preferálják. Egy 183 centiméter magas férfi nagyobb eséllyel talál partnert és nemz neki gyerekeket, mint egy átlagos, 177 centiméter magasságú férfi.

De az nem világos, az erősebbik nem miért részesíti előnyben az alacsonyabb nőket, idézi a New Scientist Daniel Nettle-t, az Open University-n végzett kutatás vezetőjét. "Nincs arra bizonyíték, hogy az alacsonyabb hölgyek gyorsabban teherbe esnének, vagy a kortársaiknál termékenyebbek volnának", mondta a kutató. Korábbi vizsgálatokban éppen azt sikerült kimutatni, hogy az alacsonyabb nők gyermekkori halálozása éppenhogy magasabb.(?)

Ösztönös választás

De a kutatók előtt ismert, hogy a férfiakra olyan dolgok is hatással vannak, melyek az evolúciós történelmünkben gyökereznek, és a termékenység jelét hordozzák. Ebbőla szempontból a magas növés negatív jelnek számít, hiszen a magas nők később lesznek nemileg érettek, és talán a másodlagos nemi jelleg is később ölt náluk alakot, mondta Daniel Nettle.

Öröklődő különbségek

A kutató úgy véli, hogy a férfiak az átlagosnál alacsonyabb nők választásával, a nők pedig a magas férfiak előnyben részesítésével hozzájárulhatnak a két nem közötti magasságbeli különbség további növekedéséhez.

A testmagasság genetikai alapjait még nem sikerült tisztázni, ismerte el Nettle. Elég különös azért, hogy a megfigyelések szerint az anya és a fia, illetve az apa és a lánya magassága összefüggést mutat. Vagyis ez arra kellene vezessen, hogy ha a nő magas férjet választ, akkor ezzel magas lánygyermeket is kap. Bár a kutató szerint ez a választás a gyerek neméhez kötött faktort is magával vonja, és így a két nem közötti magasságkülönbség kezelhető határon belül marad.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?