Sára, Márió
-4 °C
4 °C

A szeszfogyasztás csökkenti a szívroham kockázatát

2003.01.11. 20:21
Nagymértékben csökkenti a szívroham kockázatát, ha valaki hetente háromszor-négyszer alkoholt fogyaszt, derült ki egy hosszútávú felmérésből. Az orvosok az egyéb káros hatások miatt mégsem javasolják a kocsmában végzett egészségmegőrző tréninget.
A 12 éven át folyó vizsgálat eredményei szerint a szívroham kockázatának mérséklésében az ivás gyakorisága nagyobb szerepet játszik, mint a mennyiség, az ital fajtája, vagy az, hogy evés közben fogyasztották-e azt, írta a New Scientist. Hogy a gyakoriság a kulcstényező, meglepetésként hatott, mondta Kenneth Mukamal, a bostoni Beth Israel Nővér kórház munkatársa, a vizsgálat vezetője. A vizsgálat eredményeit a The New England Journal of Medicine-ben publikálták.

Higítja a vért

A vizsgálatban 40 ezer, negyven és hetven év közötti egészségügyi dolgozó vett részt. Az eredmények szerint azoknál a férfiaknál, akik háromszor vagy négyszer fogyasztottak alkoholt egy héten, 32 százalékkal csökkent a szívroham kockázata azokhoz viszonyítva, akik nem ittak minden héten. Azoknál, akik hetente egyszer-kétszer fogyasztottak alkoholt, 16 százalékkal csökkent a kockázat. A kutatók szerint egy fél pohár ital ebből a szempontból ugyanannyira hatásos volt, mint kettő.

Mukamal úgy gondolja, hogy az alkohol higítja a vért, így véd a szívroham ellen. Azért fontos a gyakori fogyasztás, mert az alkohol a szervezetben viszonylag gyorsan lebomlik, és a vörös vérsejtekre gyakorolt hatása is rövid lefolyású. A kutató elképzelését alátámasztják egyes korábbi eredmények, melyek szerint azoknak, akik rendelkeznek egy anyagcserét lassító génnel, sokkal inkább javára válik a mértékletes alkoholfogyasztás.

Mégsem jó inni

Mindezek ellenére az orvosok az alkohol egyéb - például a májra vagy az agysejtekre kifejtett - káros hatásai miatt mégsem biztatnak arra senkit, hogy egészségügyi célból azonnal ugorjon le a sarki kocsmába. Mukamal hangsúlyozta azt is, hogy az eredményekből nem következik, hogy a rendszeres ivók tovább élnek, csupán kevésbé hajlamosak a szívrohamra. Hozzátette, hogy az eredményeket nem lehet szükségszerűen a nőkre is vonatkoztatni.

"Nem bátorítjuk az embereket, hogy kezdjenek inni a szívroham megelőzése céljából. Vannak más lehetőségek is, melyek nem járnak együtt az alkoholra jellemző kockázatokkal" - mondta Claude Lenfant, az amerikai szív-, tüdő-, és vérkutató intézet (National Heart, Lung and Blood Institute) munkatársa. Ezek közé tartozik a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentése, a megfelelő testsúly tartása, a testmozgás és a dohányzásról való leszokás.