Paszkál
10 °C
15 °C

A középkorúaknak jót tesz az alkohol

2002.07.29. 09:40
Kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben gyógyszer, csak az nem mindegy mikor iszik az ember - állapította meg a cambridge-i orvostankutatási tanács népegészségügyi intézete. A statisztika szerint fiatalkorban az alkoholfogyasztás több károsodást okoz, mint amennyi előnyös hatása van.
Egy kiterjedt epidemológiai kutatás szerint az alkohol egészséges is lehet, a rossz hír: mindehhez a nőknek legelább 55 éves korukig, a férfiaknak 35 éves korukig absztinensnek kell maradniuk. Az alkoholfogyasztás veszélyei a megfelelő kor előtt nagyobbak, mint az előnyös hatások.

"Az alkohol védelmet jelent a szívkoszorúér-megbetegedésekkel szemben, az ilyen rendellenességek azonban ritkán jelentkeznek fiataloknál" - magyarázta a kutatást vezető Ian White a New Scientistnek.

Veszélyes élet

White és kollégái kétszázötven - összesen több mint százhatvanezer embert érintő -felmérés eredményeit elemezték.

16 és 24 év közötti férfiaknál már heti öt korsó sörrel azonos fogyasztás is öt százalékkal emelte a halálozási arányt. Az idősebbeknél az absztinensek és a nagyivók túlélési esélyei alacsonyabbak voltak a mérsékelt alkoholfogysztással operáló társaiknál.

A kutatók ugyanakkor elismerték, hogy a fiatalok statisztikáját rontják a diszkó- és presszóbalesetek, illetve egyéb életveszélyes sérülések. Javaslatuk ezért az, hogy a brit közegészségügyi hivatal inkább a veszélyes alkoholos viselkedési minták ellen lépjen fel kampányaiban.