Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Huszonhét új állatfajra bukkantak Kaliforniában

2006.01.20. 15:20
A tudósok régóta gyanítják, hogy a kaliforniai barlangok sötét titkokat rejtegetnek, de arra, amit egy texasi vendég-kutatócsoport talált, még ők sem számítottak. Átlátszó ízeltlábúak, színváltós pókok, szellemskorpiók az óriásfenyők földjén!

Összesen huszonhét, eddig ismeretlen állatfajra bukkantak amerikai kutatók a kaliforniai Sierra Nevada déli részének két, egymással szomszédos nemzeti parkjában, a Sequoiában és a Kings Canyonban.

#alt#
Képümk illusztráció
Az egyik barlangász-felfedező, Joel Despain az AP-nek elmondta, hogy az újonnan felfedezett állatfajok, amelyek között vannak pókok, százlábúak és skorpiószerű ízeltlábúak is, nemcsak azért érdekesek, mert eddig ismeretlenek voltak, hanem azért is, mert nagy mértékben alkalmazkodtak szűkebb élőhelyükhöz - bizonyos esetekben egyetlen barlang egyetlen termének körülményeihez.

Szellemvilág a föld alatt

A most megtalált lények nagy mértékben adoptálódtak az élőhelyüket uraló sötétséghez, így a kutatók leírása szerint többségük földfelszíni társaik szellemváltozatának tűnik. Az egyik újonnan felfedezett ízeltlábú például annyira áttetsző, hogy világosan látszanak belső szervei, köztük hosszú, fényes, sárga mája. A csúszómászók között van olyan, hosszú lábú lény, amelynek szájszerve nagyobb, mint a teste többi része, és egy apró pók , amely a hozzá hasonló, a föld felszínén élő egyedek barna színéhez képest narancssárgában virít.

Darrel Ubick, a Kaliforniai Tudományos Akadémia biológusa szerint a barlangok újabb meglepetéseket tartogathatnak, mert bár annak kicsi az esélye, hogy új emlősöket vagy madarakat fedezzenek fel, a barlangokba nehezen lehet eljutni, így könnyen elképzelhető, hogy a feltáratlan üregekben további, eddig ismeretlen lényekre bukkannak a kutatók.

Buda, Texas

A Sequoia és a Kings Canyon nemzeti parkokban, amelyek elsősorban az ott honos óriásfenyőkről ismertek (a Sequoia róluk is kapta a nevét) összesen 238 barlang található, köztük Kalifornia leghosszabb, 30 kilométerre nyúló barlangja. A két nemzeti parkban az elmúlt évtizedekben is találtak néhány új állatfajt, de a helyi tudósok régóta gyanítják, hogy a barlangok tartogatnak még meglepetéseket. A mostani felfedezők azonban külsősök: a Zara Environment környezetvédelmi ügynökség képviseletében érkeztek a helyszínre a Texas állambeli Budából.

Buda, amelyet korábban Du Prének hívtak, az 1880-as években kapta mai nevét, egyes magyarázatok szerint a magyar fővárosról, más magyarázatok szerint azokról a spanyol özvegyekről (viuda), akik az egyik helyi szállodában szakácskodtak.