Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az allergiának befellegzett

2006.07.14. 17:02
David Garrod brit dermatológus ígérete szerint egy új gyógyszerrel öt éven belül meg lehet nyerni az allergiaháborút.

David Garrod brit dermatológus szerint az allergének és a gombák azért tudnak befurakodni a szervezetbe, mert kioldják a bőrfelületet borító sejtek közül a kötőanyagot. Ha megakadályozzák az allergén anyagok bejutását a szervezetbe, nem alakul ki az allergiás reakció, tehát még létrejötte előtt orvosolják a bajt és nem csak a tüneteket enyhítik, mint jelenlegi allergia elleni gyógyszerek.

A Manchester egyetemen dolgozó professzor és kollégái régóta tanulmányozzák, hogyan jutnak át a bőr felületét vagy a tüdő hörgőinek felületét védő külső sejtrétegen az allergiát kiváltó anyagok. A pollenekből vagy házi poratkákból származó allergének belélegzés után a felületi védősejtekre jutnak, és kioldják közülük a kötőanyagot. Ezután már be tudnak furakodni a sejtek közé, és bejutva a szervezetbe kiváltják az allergiás reakciót.

Drága védekezés

A készülő gyógyszercsoport lényege, hogy megakadályozza az allergének átvitelét. Nevét is innen kapta: "Allergen Delivery Inhibitors (ADIs)". Garrod professzor szerint az első ADI vegyületből készített gyógyszer már 2010-ben eljuthat a klinikai kísérletek fázisáig. A kutatók munkájukra eddig közel 450 000 fontot - 183,5 millió forintnak megfelelő összeget - kaptak a Wellcome Trust alapítványtól, de a klinikai kísérletekig akár 3 milliárdra (1,2 trillió forintra) is szükségük lehet.

A professzor most beruházókat keres, hogy támogatásukkal törjön be az allergia-elleni gyógyszerek 26 milliárd fontos (10,6 trillió forintos) piacára, írta a ScienceDaily című angol tudományos hírportál.