Erik, Alexandra
EUR 385,17 Ft
USD 366,55 Ft
9 °C
23 °C

Neandervölgyihez keresnek béranyát

2013.01.21. 12:00

Hibbant ötletnek tűnik a harmincezer évvel ezelőtt kihalt neandervölgyiek életre keltése, de a Harvard egyetem orvosi karán dolgozó George Church teljesen komolyan gondolja, hogy a genetika mai fejlettségi szintjén lehetséges a neandervölgyi klónozása. Church azt mondta a német Der Speigel hetilapnak adott nyilatkozatban, hogy már csak egy bevállalós béranyára van szükség, aki kihordja a gyermeket.

Church azt állítja, hogy elegendő dns-t vont ki fossziliákból, hogy helyreállítsa egy neandervölgyi gyermek dns-ét. Volt is már példa arra, hogy genetikai manipulálással keltsenek életre egy kihalt fajt. Spanyol tudósok 2009-ben klónozták a kőszáli kecske egyik kihalt alfaját, de az a kísérlet mégsem mondható eredményesnek, mert az állat percekkel a születése után elpusztult.

Bár egy élő neandervölgyi új ismereteket nyújtana fajunk evolóciójával kapcsolatban és a genetikai tervezésben, nem valószínű, hogy Church vágya hamarosan beteljesül. A neandervölgyi ősember esetében kevesen vállalnák be, hogy az újszülött akár meg is halhat.

De arra sem látunk nagy esélyt, hogy Church leszáll majd a témáról. Jól mutatja a tudós vak elkötelezettségét az egyik tavalyi nyilatkozata, amit a Bloomberg hírportálnak adott: amennyiben megszületne egy egészséges neandervölgyi bébi, onnantól mindenki akarna magának egyet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét