Erzsébet
1 °C
4 °C

Az erőszak hava lenne április?

2013.04.17. 12:50

A hétfői bostoni robbantások után többen összefüggéseket keresnek a történtekben, és sokaknak lett gyanús a dátum, április 15. Ez ünnepnap Massachusettsben, ezen a napon ünneplik a Massachusetts-i patrióták napját az amerikai szabadságharc első ütközetére emlékezve.

Az összeesküvés-gyártók szerint jelentősége van annak, hogy ez a nap a hónap közepe, nem véletlen, hogy a történelemben már történtek erőszakos cselekmények ezen a napon. Az NBC egyik riportere összegyűjtött néhány eseményt, ami április 15. körül történt az elmúlt húsz évben. A Virginia Tech iskolában történt lövöldözés 2007. április 16-án volt, A Columbine-tragédia 1999. április 20-án történt, Oklahoma Cityben pedig április 19-én robbant a bomba.

Az tényleg igaz, hogy az áprilisnak különleges szerepe van néhány szélsőjobboldali szervezet életében. Timothy McVeigh 1995-ben azért robbantott pont április 19-én Oklahoma Cityben 168 embert megölve, mert erre a napra esett Waco ostroma. Waco mellett egy vallási szekta elleni hatósági fellépés torkollott tragédiába, legalább nyolcvanan vesztették életüket. Az egész egy házkutatással kezdődött, ami két órán át tartó tűzharc, majd ötven napig tartó ostrom követett.

A Columbine-on lövöldöző diákok, Eric Harris és Dylan Klebold azt írták később megtalált jegyzeteikben, hogy McVeigh inspirálta őket, eredetileg 19-én akartak gyilkolni. Április 20. is felmerült, mert az Adolf Hitler születésnapja.

Ennek ellenére hiába történtek áprilisban ilyen események, semmivel sem különlegesebb, mint a többi hónap. Az amerikai terroristaelhárítási központ adataiból pedig az is kiderül, hogy szinte az év minden napjához lehetne lövöldözéseket, tömeggyilkosságokat, terrorista támadásokat kötni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?