Jolán
2 °C
4 °C

Befektetőt talált az olasz energiacella

2014.01.26. 14:34

Egy amerikai cég, az Industrial Heat vette meg az olasz feltaláló, Andrea Rossi energiacella-szerű találmányát, az E-Catet. Az E-Cat sokban hasonlít arra a szerkezetre, amit Széles Gábor facebookos oldaláról ismerhettünk meg: az alapelve rejtelmes, az ígéretek szerint a működéshez felhasznált energia sokszorosát képes megtermelni, ráadásul a környezetre káros melléktermék nélkül. 

De ezen túl is van hasonlóság: nem született még olyan teszt, ami a fizika törvényszerűségeinek ellentmondó működési elv működőképességét bizonyítani tudta volna. Bár Rossi 2013. májusában azt nyilatkozta, hogy egy független csoport igazolta a nem részletezett kémiai reakción alapuló gép ígéretes teljesítményét, a feltaláló a NASA hivatalos vizsgálati jánlatát visszautasította.

A mostani bejelentés mellé is a Rossi-féle vizsgálat papírjait csatolták, de ezt a tudományos élet már korábban darabokra szedte. Az örökmozgót elvetők rámutattak például, hogy olyan fontos részletek maradtak ki a működési elv leírásánál, mint hogy pontosan milyen reagensek kellenek a működéshez. Az is gyanakvásra adhat okot, hogy a jó vastagon szigetelőanyagba bújtatott gép csak árammal működik, Rossi legalábbis még egyetlen bemutatón sem volt hajlandó kíhúzni a dugót a konnektorból.

Ettől függetlenül az Industrial Heat reméli, hogy ha szélesebb körben elérhetővé teszik a terméket, akkor egy jobb és tisztább világ felé haladunk majd. "Egy ilyen gép a világ elmaradottabb vidékein élők életszínvonalát is emelhetné" - mondta JT Vaughn, a cég szóvivője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?