Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

25 milliós bírság a Culevitnek

2015.01.19. 15:54

25 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft-t (Culevit Kft.), mert az Culevit nevű termékeinek reklámozásával kapcsolatban jogsértés követett el, amikor annak betegséget megelőző, kezelő vagy gyógyító hatást tulajdonított – írja a HavariaPress.

A GVH megállapította, hogy a Culevit Kft. 2011 márciusa és 2013 novembere közötti kommunikációjában

jogszerűtlen módon közvetítette azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet a Culevit

tabletták vagy italporok valamelyike, mivel a speciális gyógyászati célra szánt tápszer, illetve annak összetevői elpusztítják a ráksejteket, és így alkalmasak lehetnek e betegség gyógyítására, továbbá alkalmazásukkal a fogyasztó meg is előzheti e betegséget, illetve gyorsíthatja gyógyulását.

A Culevit tabletta és italpor különleges táplálkozási célú élelmiszernek minősül, azon belül a speciális gyógyászati célra szánt tápszer kategóriába sorolható az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) nyilvántartása szerint. A Culevit Kft. azonban

nem nyújtott be

a termékeknek emberi betegséget megelőző, kezelő vagy gyógyító tulajdonságot tulajdonító jelölés, megjelenítés reklámozásának engedélyezése iránti kérelmet az OÉTI-hez.

A GVH a bírság összegét a kommunikációs költségek alapján állapította meg. A hivatal súlyosító körülménynek értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben elhúzódott, kifejezetten sérülékeny fogyasztókat, betegeket célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációra.

Enyhítő körülményként értékelte a GVH, hogy a vásárlási szándékot mutató fogyasztók a vásárlást megelőzően további információhoz juthattak a különböző szakemberek révén, a Culevit Kft. a versenyfelügyeleti eljárás megindulását követően felhagyott a jogsértő gyakorlattal, szüneteltette kommunikációját.

A GVH megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.

Megtámadják

A Culevit törvénysértőnek tartja és közigazgatási perben a bíróságon megtámadja a GVH döntését, mert szerintük nem állítottak „gyógyhatásra vonatkozó tulajdonságokat”.

Sajtóközleményükben nyolc pontban kifogásolják a GVH döntését, ezek közül több pontban arról van szó, hogy a GVH miről dönthet és miről nem, azonban ez nem mond el semmit a bírságról, hiszen a hivatal maga sem állította például, hogy a gyógyhatást vizsgálták volna, csak azt, hogy erre vonatkozó állításokat tett-e a cég reklámjaiban.

A Culevit nem érti azt sem, miért baj, hogy tudományos eredményekkel próbálták alátámasztani a termékeik hatását. „Úgy ítéljük meg, hogy a találmányok, tudományos felfedezések, kutatási-fejlesztési eredmények, klinikai vizsgálatok ismertetése sem minősülhet termék reklámnak. Annak a több tízezer daganatos betegnek, aki a Culevitet az elmúlt 17 év során és napjainkban is használja vagy használni fogja a hagyományos onkológiai kezelések (műtét, sugár- és kemoterápia) kiegészítésére, joga van arra, hogy a munkánk tudományos hátteréről, számukra érthető módon és nyelven tájékozódjanak” – írják. 

Érvük az is, hogy nem minden kommunikáció reklám: „A vonatkozó jogszabály (Éltv.) szűkebben fogalmaz, mint amit a GVH kiterjesztő értelmezése a Culevit Kft-n számon kér. A törvény szövege szerint ugyanis tilos úgy reklámozni az élelmiszer kategóriába sorolt Culevit tápszert, hogy az gyógyhatással rendelkezik. A jogszabály csak a reklám-vonatkozásban tiltja a gyógyhatás állítását, a GVH pedig önkényesen kiterjeszti valamennyi kommunikációra.” 

Azt azonban nem magyarázzák meg, mire gondolnak más kommunikáció alatt, és mi az, amiért nem kellett volna bírságolni. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!