1,3 milliós bírság a kamu rákgyógyító víznek

2015.09.28. 11:11

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Bio-Herb Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Bio-Herb), valamint a Magyar Rákellenes Liga jogsértően reklámozta a 105-Deuterium Water Balance elnevezésű terméket, mert az ivóvizet „A Magyar Rákellenes Liga ajánlásával!” szlogennel hirdette. Ráadásul a Bio-Herb a csökkentett deutérium tartalmú vizet egyéb, megalapozatlan gyógyító hatásokkal is reklámozta. A GVH 1,3 millió forintra bírságolta Bio-Herbet.

A GVH szerint a 105-Deuterium Water Balance ivóvíz nem minősül sem gyógyszernek, sem pedig úgynevezett gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítménynek. A termék egyszerűen általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül.

Úgy csináltak, mintha segítene a rákon

A Magyar Rákellenes Liga még 2012. január 30-án kötött támogatási megállapodást a Bio-Herbbel, amely két évig volt érvényben. A szerződés értelmében a Bio-Herb Kft. feltűntethette a Magyar Rákellenes Liga logóját és a „Magyar Rákellenes Liga ajánlásával” feliratot egyes termékeinek palackjain.

A GVH szerint a Magyar Rákellenes Liga ajánlása miatt a fogyasztók arra a következtetésre jutottak, hogy egy daganatos megbetegedések ellen küzdő szervezet hasznosnak találja és javasolja a 105-Deuterium Water Balance termék alkalmazását, illetve az ivóvíz kedvező hatású a rákos megbetegedések ellen. Így a Bio-Herb a Magyar Rákellenes Liga ajánlását megjelenítő reklámjai azt közvetítették a fogyasztóknak, hogy a termék alkalmas a rákbetegség megelőzésére és gyógyítására. A GVH szerint ez jogsértő, mivel erről szó nincs.

A GVH a Bio-Herbnél és a Magyar Rákellenes Ligánál is megállapította a jogsértést, de valamilyen furcsa, a sajtóközleményben nem részletezett okból csak Bio-Herbet bírságolták. A bírságot a kommunikációs költségek alapján álllapította meg. A hivatal szerint súlyosbító körülmény, hogy hosszú ideig csinálta ezt a cég, kifejezetten sérülékyen fogyasztókat céloztak meg, és bizalmi termékről van szó.  • Hírek
  • Hírek