Géza
-12 °C
-4 °C

Globális Alzheimer-járványtól tartanak a tudósok

2007.06.13. 12:00
Amerikai tudósok szimulációja szerint 2050-re a Föld lakosságának egyre idősebbé válásával párhuzamosan százmillió fölé emelkedhet a világon az Alzheimer-kórban szenvedők száma.

Vészjósló képet festettek az Alzheimer-kór elterjedéséről a John Hopkins egyetem kutatói az időskori elbutulással foglalkozó washingtoni konferencián. A tudósok az ENSZ lélekszámra vonatkozó előrejelzéseire épített szimulációja azt az eredményt hozta, hogy alig több mint negyven év alatt százmillió fölé nőhet az Alzheimer-kórban szenvedő idős emberek száma. Ez persze csak akkor áll, ha addig nem fedeznek fel a maiaknál hatékonyabb kezelési és diagnosztikai módszereket - ha csak egy évvel sikerülne csökkenteni a betegség időtartamát, az 12 millióval csökkentené az érintettek számát.

Ázsiában a legrosszabb a helyzet

A betegek számának legerőteljesebb növekedése az ázsiai térségben várható. Már most is Ázsiában él az össze Alzheimer-kóros fele, de ez a szám 2050-re 59 százalékra emelkedhet. "Egyfajta globális Alzheimer-járványra számíthatunk, ahogy a világ lakossága egyre idősebb lesz" - mondta Ron Brookmayer, a tudóscsoport vezetője.

Az Alzheimer-kór idősebb embereket támad meg, elpusztítja az agyi funkciókat, eleinte feledékenység, később beszédzavar és tájékozódási problémák a tünetei. A betegek közel fele intenzív ápolásra szorul otthon vagy gondozóintézetekben, mert már alapszinten is képtelenek gondoskodni magukról.