Gusztáv
-4 °C
1 °C

Egereknél sikeres az Alzheimer-oltás

2006.05.04. 15:05
Az új vakcina immunreakció nélkül látszik csökkenteni az agyi beta-amiloid lerakódások mennyiségét. Javult a kísérleti állatok tanulási és emlékezőképessége.

Zürichi és bostoni kutatók az Alzheimer-betegség ellen hatásos új oltóanyagot fedeztek fel. Az egereken sikerrel kipróbált hatóanyag csökkenti a beta-amiloid (amyloid-ss peptide, ASS) fehérje mennyiségét. Ez a fehérje a fő alkotórésze a degeneratív betegséget kiváltó agyi lerakódásoknak, jelentette be a zürichi egyetem.

A kutatók a kísérleteik során kimutatták, hogy a beta-amiloid molekula kétféle rövidített és egymáshoz kapcsolt változatát tartalmazó oltóanyag hatékonyan csökkenti az amiloid-lerakódásokat. Ezek az Alzheimer-betegségben szenvedő páciensek agyában keletkező legfontosabb lerakódások, írta az egyetem a közleményében, amelyet az APA hírügynökség idéz.

Hetente az orrba

A kezelés hatására javultak az alzheimeres egerek emlékező- és tanulási képességei. A javuláshoz arra volt szükség, hogy a hatóanyagot hetente egyszer az orr nyálkahártyájára juttassák. A jelek szerint az oltóanyag antitesteket képez a béta-amiloid ellen, anélkül hogy kiváltaná az ASS-re jellemző sejti immunreakciót.

A kutatók meglátása szerint a test saját ASS-fehérjéjére adott immunreakció lehetett az oka azoknak az agyhártyagyulladásos eseteknek, amelyek miatt félbe kellett szakítani az első Alzeimer-oltóanyag klinikai tesztjét. Az akkori klinikai vizsgálatok során halálesetek is előfordultak.

Az új oltóanyag sokkal ígéretesebb képviselője lehet az Alzheimer ellenes oltóanyagok mellékhatások nélküli új generációjának, jelentette ki Marcel Maier, a zürichi egyetem pszichiátriai kutatóintézetének munkatársa. A kutatók az eredményeiket a Journal of Neuroscience szaklapban közölték.