Vilhelmina
12 °C
28 °C

A bloggolás segíthet az alzheimereseknek

2004.09.23. 10:30
A gyógyíthatatlan Alzheimer-betegség az agy működésének fokozatosan erősödő zavara. Az emlékezet és az emlékek eltűnésével a beteg végül saját identitását is elveszti. A betegség okozta feledékenység elleni küzdelemben egyes kutatók szerint a számítógép is szerepet kaphat.
Az Alzheimer-betegség során az idegsejtek felszínén a működésüket egyre jobban zavaró, csomós fehérjebevonat képződik. A családban történt esetek miatti magasabb kockázatot nem lehet megelőző kezeléssel kivédeni, a megbetegedettek számára pedig nincs gyógyulás.

Memóriagyakorlat

A betegség kezelése jelenleg pusztán a lefolyás lassításából áll. Az orvostudomány ennek során a gyógyszereken kívül mindenekelőtt a meglevő képességek feljavítására helyezi a hangsúlyt. A betegek művészeti és zenei önmegvalósításán túl a memóriagyakorlatokat tartják hasznosnak. Az Alzheimer-páciensek emlékezetének ébrentartásához már a pc-t is használják, az eredmények viszont még nem kielégítőek.

A rehabilitációs számítógépes alkalmazások közül haszontalanok lehetnek azok, amelyek egyre bonyolultabb helyzetek kezelését várják el a pácienstől, jelentette ki a Spiegelnek Lutz Frölich, a mannheimi lelkiegészség-kutatóintézet gerontopszichológiai osztályának vezetője. Szerinte a gyakorlatok túlterhelik a pácienseket, és ez frusztrációt kelt.

Szellemi kihívás

Tudományos kutatások egész sora támasztja alá a szellemi aktivitás és az Alheimer-kór kockázata közötti összefüggést. A clevelandi Case-Western egyetem kutatóinak nemrégiben megjelentetett tanulmánya szerint a 20-50 éves koruk között kevés szellemi kihívást hozó munkahelyen dolgozók az átlagosnál gyakrabban lettek Alzheimer-betegek.

Ez mind arra utalhat, hogy a pc esetleg mégis használható a rehabilitációs során. Az önfenntartó terápia keretében online naplót vezető páciensek azonban Lutz Frölich szerint a kivételek közé tartoznak. Pedig minden ténykedésüket feljegyezhetik, így saját maguk ellenőrzésére bármikor visszaolvashatják, hogy például bevették-e a napi gyógyszerüket és megöntözték-e a növényeket.

Efelejtett felejtés

A számítógép kezelése azonban elvont és életidegen műveletek sorából áll, vagyis kevéssé lehet hasznára az alzheimeres betegnek. Lutz Frölich szerint ráadásul a folyamatosan vezetett napló mindenestül elvész a betegség előrehaladásával, amikor már a felejtést is elfelejti a páciens.

Ezen kívül a mai Alzheimer-generáció igen kis része foglalkozott korábban számítógépes munkával. A páciensek számára már a betegség korai szakaszában küzdelmet jelent minden új ismeret megszerzése, így a számítógéppel ismerkedés is.

Ilyen körülmények közt a számítógépes munka és az online napló vezetése inkább az egészséges személyek számára lehet járható út. Lutz Frölich szerint a szellemi kihívásokkal befolyásolható, ha ugyan nem is védhető ki teljesen a betegség kialakulásának kockázata.

Az Alzheimer-kór befolyása alatt alapvetően csak olyan képességek használhatóak, amelyeket még "idejekorán" szerzett meg a páciens. Szakértők becslése szerint 20 év múlva jelenhet meg a betegek azon generációja, akiknek már a vérébe ivódott a pc használata.