Árpád
-2 °C
4 °C

A bloggolás segíthet az alzheimereseknek

2004.09.23. 10:30
A gyógyíthatatlan Alzheimer-betegség az agy működésének fokozatosan erősödő zavara. Az emlékezet és az emlékek eltűnésével a beteg végül saját identitását is elveszti. A betegség okozta feledékenység elleni küzdelemben egyes kutatók szerint a számítógép is szerepet kaphat.
Az Alzheimer-betegség során az idegsejtek felszínén a működésüket egyre jobban zavaró, csomós fehérjebevonat képződik. A családban történt esetek miatti magasabb kockázatot nem lehet megelőző kezeléssel kivédeni, a megbetegedettek számára pedig nincs gyógyulás.

Memóriagyakorlat

A betegség kezelése jelenleg pusztán a lefolyás lassításából áll. Az orvostudomány ennek során a gyógyszereken kívül mindenekelőtt a meglevő képességek feljavítására helyezi a hangsúlyt. A betegek művészeti és zenei önmegvalósításán túl a memóriagyakorlatokat tartják hasznosnak. Az Alzheimer-páciensek emlékezetének ébrentartásához már a pc-t is használják, az eredmények viszont még nem kielégítőek.

A rehabilitációs számítógépes alkalmazások közül haszontalanok lehetnek azok, amelyek egyre bonyolultabb helyzetek kezelését várják el a pácienstől, jelentette ki a Spiegelnek Lutz Frölich, a mannheimi lelkiegészség-kutatóintézet gerontopszichológiai osztályának vezetője. Szerinte a gyakorlatok túlterhelik a pácienseket, és ez frusztrációt kelt.

Szellemi kihívás

Tudományos kutatások egész sora támasztja alá a szellemi aktivitás és az Alheimer-kór kockázata közötti összefüggést. A clevelandi Case-Western egyetem kutatóinak nemrégiben megjelentetett tanulmánya szerint a 20-50 éves koruk között kevés szellemi kihívást hozó munkahelyen dolgozók az átlagosnál gyakrabban lettek Alzheimer-betegek.

Ez mind arra utalhat, hogy a pc esetleg mégis használható a rehabilitációs során. Az önfenntartó terápia keretében online naplót vezető páciensek azonban Lutz Frölich szerint a kivételek közé tartoznak. Pedig minden ténykedésüket feljegyezhetik, így saját maguk ellenőrzésére bármikor visszaolvashatják, hogy például bevették-e a napi gyógyszerüket és megöntözték-e a növényeket.

Efelejtett felejtés

A számítógép kezelése azonban elvont és életidegen műveletek sorából áll, vagyis kevéssé lehet hasznára az alzheimeres betegnek. Lutz Frölich szerint ráadásul a folyamatosan vezetett napló mindenestül elvész a betegség előrehaladásával, amikor már a felejtést is elfelejti a páciens.

Ezen kívül a mai Alzheimer-generáció igen kis része foglalkozott korábban számítógépes munkával. A páciensek számára már a betegség korai szakaszában küzdelmet jelent minden új ismeret megszerzése, így a számítógéppel ismerkedés is.

Ilyen körülmények közt a számítógépes munka és az online napló vezetése inkább az egészséges személyek számára lehet járható út. Lutz Frölich szerint a szellemi kihívásokkal befolyásolható, ha ugyan nem is védhető ki teljesen a betegség kialakulásának kockázata.

Az Alzheimer-kór befolyása alatt alapvetően csak olyan képességek használhatóak, amelyeket még "idejekorán" szerzett meg a páciens. Szakértők becslése szerint 20 év múlva jelenhet meg a betegek azon generációja, akiknek már a vérébe ivódott a pc használata.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?