Gyógyítható lesz az Alzheimer-kór?

2002.04.05. 08:40
A legfrissebb kutatások szerint a szervezetben felhalmozódott, hibásan tekeredett fehérjék okozhatják az Alzheimer-kórt. A bostoni Harvard Medical School jelentése szerint a pusztító, "csoportokba verődött" proteinek kiiktatása megelőzheti a kórt, sőt, akár vissza is fordíthatja a betegség lefolyását.
CT felvétel egy Alzheimer-kóros beteg agyáról. A károsodott agyszövet lila színű
Az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és a Creutzfeldt-Jakob-kór is gyógyíthatóvá válhat a közeljövőben, állítja a Dennis Selkoe által vezetett amerikai kutatócsoport. A kijelentést a bostoni kutatók arra alapozzák, hogy sikerült kimutatniuk, már pár molekulányi rosszul tekeredett amiloid-béta-fehérje is erősen befolyásolja a memóriával kapcsolatos folyamatokat a vizsgált patkányok agyában.

Az már régóta köztudott, hogy az Alzheimer-kóros betegek agyában nagy mennyiségű, összetapadt fehérje (oligomer) mutatható ki, ám azt eddig még nem sikerült meghatározni, hogy mi is pontosan a kapcsolat a betegség és e között a jelenség között. Selkoe csapata most fegyvert ad a hibás amiloidok kezébe, hogy azok saját magukat iktassák ki.

Blokkolókkal a betegség ellen

A Harvardon végzett kutatás azt is kimutatta, hogy az amiloid-béta-fehérjét előállító enzimek kémiai blokkolói meggátolják az úgynevezett oligomerek kialakulását a sejtkultúrákban, és így a sejtek normális működése nem ütközik akadályba. Számos gyógyszergyár foglalkozik már olyan gyógyszerek gyártásával, amelyek fő alkotóelemi épp ezek a blokkolók. Selkoe véleménye szerint így maximum 5-7 év szükséges ahhoz, hogy az Alzheimer kórt is kezelni tudó gyógyszerek megjelenjenek a piacon.

Láncreakció

"Az amiloid-béta-fehérje egy hosszú fehérjelánc, amelynek be kell tekerednie ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. Normális esetben a lánc "vízkedvelő" része van kívül, hogy képes legyen a vízben oldódni, a víztaszító láncrészek pedig belül, eldugva találhatóak meg, ahol nem érheti őket baj. Ám ha a fehérje rosszul tekeredik, vagyis még nem végzett a hidrofób aminosavaknak a fehérjefelszínről való eltüntetésével , akkor a hidrofób felszínek a félkész fehérjéket egymással való összetapadásra, aggregációra teszik hajlamossá. A fehérjeaggregátumok felszaporodása pedig a legtöbb neurodegeneratív betegség oka" - mondta Christopher Dobson, a Cambridge-i Egyetemen végzett hasonló tárgyú kutatás vezetője.

A vizsgálatok során Dobsonék egy baktériumból és egy szarvasmarhából származó, ártalmatlan fehérjét késztettek formaváltoztatásra. Az eredmény: a kísérleti egér sejtjeit mindkét újjáalakult fehérje legyengítette. Szakmabeliek szerint ez a felfedezés általánosan érvényes lehet minden olyan betegségre, amely a fehérjetekeredéssel hozható összefüggésbe.

Alzheimer-kór
A betegség két fehérjével, az amiloid-béta és a tau-fehérjével hozható kapcsolatba. Mind a kettő károsítja az emlékezet, a nyelvhasználat és a gondolkodás szempontjából fontos agyterületek sejtjeit. Az első sejtek az érzelmeket és az emlékezést ellenőrző limbikus rendszerben halnak el. A pusztulás ezután az agykérget sújtja: elhalnak az idegsejtek és eltűnnek a szinapszisok a nyelvhasználatban és a gondolkodásban fontos szerepet játszó területeken.

A betegségnek először a rövid távú emlékezet esik áldozatul. A korai szakaszban a betegek képtelenek felidézni, miről beszélgettek előző nap. Ezután a hosszú távú emlékezet következik. A betegeknek nem jut eszükbe, hogyan szoktak hazamenni a sarki fűszerestől; elfelejtik a gyerekeik nevét. Ebben a szakaszában az Alzheimer-kór néha depresszióval társul, mert a betegség a locus coeruleust támadja meg, vagyis egy kulcsfontosságú, a kedélyállapotot befolyásoló vegyület keletkezésének a helyét.

A betegséget az agy gondolkodásközpontja, a kéreg sínyli meg leginkább. Ebben a stádiumban egyesek hallucinálnak, mások gyanakvóvá válnak. Még érzékelik a fájdalmat, a meleget, de sokszor már nem értik, mit mondanak nekik. Ha a beteg megéri, agyában elpusztulnak a mozgásszabályozó központ sejtjei, nem tud járni, beszélni, sőt nyelni sem. A betegség az agy folyamatos leépülésével jár, és az ártalmatlan feledékenység öt-húsz év alatt a gondolkodás teljes zavarához vezet, majd halált okoz.  • Bérelnék
  • Bankszámla