Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az Amazonas hosszabb a Nílusnál?

2007.06.18. 15:30
A Brazil Geográfiai és Statisztikai Intézet munkatársai szerint máris ténynek tekinthető, hogy az Amazonas, nem pedig a Nílus a világ leghosszabb folyója. Állításukat új források felfedezésére alapozzák.

Vízhozamát tekintve az Amazonas már eddig is az első volt a világon, de hossza a Nílus mögött csak a második volt.

Most viszont brazil kutatók azt állítják, hogy az Amazonas forrása Peru déli részén, a Mismi hegyen van, nem pedig északabbra, ahogy azt eddig gondolták. Így a folyó 284 kilométerrel hosszabb, összesen 6800 kilométeres, ezzel pedig 105 kilométerrel hosszabb a korábbi csúcstartónál.

A forrásra a kutatók egy 14 napos, időnként fagypont közeli hőmérsékleten folytatott expedíción bukkantak, közel 5000 méteres magasságban. A pontos elhelyezkedését még nem határozták meg, mivel több jelölt is van (hosszukat még nem állapították meg), de bármelyiket is választják, a kutatók szerint az Amazonas kerül majd ki győztesen.

Szinte biztosra vehető azonban, hogy az állítást vitatni fogják, hiszen Brazília és Egyiptom között már évek óta zajlik a vita arról, hogy melyik a leghosszabb folyó.

A Nílus forrásaként a tanzániai Viktória-tavat szokták megjelölni, de az azt tápláló folyó, a Kagera Ruandában ered, így ezt is hozzáadják a hosszúságok összehasonlításakor. Az Amazonas forrásának eddig az Andok Nevado Mismi csúcsánál eredő patakot tartották, amely a Carhuasanta folyóba, az az Apurímacba, ez pedig az Ucayaliba ömlik. Ez a folyó később csatlakozik a Marańónhoz, melyet később már Amazonasnak hívnak (sőt a folyó később kétszer is nevet vált, előbb Solimőes lesz, majd ismét Amazonas).