Márk
13 °C
28 °C

Amputálták a világ első átültetett kezét

2001.02.06. 15:35
A világon első kéztranszplantáltjáról leválasztották a végtagot, miután az idegen testrész testi és lelki problémákat okozott az új-zélandi férfinak. Egyszerűen nem tudtam vele tovább élni - mondta az egyik londoni kórházban lábadozó Clint Hallam.
A ma Los Angelesben élő Hallam tulajdon alkarját 18 évvel ezelőtt, egy új-zélandi fegyintézet elítéltjeként vesztette el, amikor az asztalos üzemben egy körfűrészt kezelt.

Hat hónappal a transzplantáció után
Egy balesetben elhunyt motoros jobb kezének felvarrása óta Hallam kilökődést gátló gyógyszereket szedett. Ezek mellékhatása lassan elviselhetetlenné tette az életét. Ezért orvosai tanácsa ellenére két hónappal ezelőtt abbahagyta a preparátumok szedését. Hallam pszichiátere szerint megértéssel kell lenni páciense iránt, mert Hallam az utóbbi időben már nem tudta használni a kezet. Végül egy londoni sebész másfél órás operáció során eltávolította az idegen testrészt.

Clint Hallam úgy nyilatkozott a Mail on Sunday londoni lapnak, hogy az idegen kéz egészen az elmúlt év tavaszáig jó szolgálatot tett neki. Utána viszont egyre betegebbnek érezte magát. Olyan volt, mint egy krónikus megfázás - mondta. Antidepresszánsokat és gyulladást, illetve lelökődést akadályozó szereket kellett szednie. Már ősszel arra panaszkodott, hogy teste és lelke elutasítja az idegen testrészt, és egyébként is nyomorékabbnak érzi magát vele, mint korábban nélküle. Tavaly az USA-ban olyan lehetőség után kajtatott, hogyan lehetne amputálni végre a ráragasztott végtagot.

Az első kézátültetés
A lelökődési folyamat minden valószínűség szerint a beteg felelőtlensége miatt gyorsult fel. 1999 tavaszán Hallam több mint két hónapra eltűnt. Londonban bukkant fel, aztán visszatért Ausztráliába, de nem kezeltette magát rendszeresen - mondta el Earl Owen ausztrál sebész, aki maga is jelen volt 1998-ban a lyoni transzplantációs műtéten. Tudjuk, hogy hetekig nem szedte a gyógyszereket - jelentette ki. Hallam viszont az amputáció után azt mondta, amint elkezdődött a lelökődési folyamat, szigorúan tartotta magát az előírásokhoz.

Hallam pszichiátere, Gabriel Burloux állítása szerint várta az amputációt. Őt bízták meg 1998 szeptemberében, a végtag átültetése után, hogy segítsen Hallamnak bűntudat és undor nélkül élni egy halott kezével. Tavaly augusztusban hosszabb idő után tért vissza a páciense, és beszámolt a panaszairól. A kéz láthatóan igen rossz állapotban volt, már nem tudta használni.

A műtét előtt, de most újra ilyen
Az amputációt ezzel szemben orvosi vereségként értékelte Jean-Michel Dubernard sebész, aki Lyonban annak idején 13 órás maratoni operációval adott új jobb kezet Hallamnak. Korábbi páciensével szemben vegyes érzelmekkel viseltet - mondta a francia sebész a Le Progrès újság hétvégi számában. Köszönet illeti Hallamot bátor vállalkozásáért, de az orvosaként egyúttal kihasználva is érzi magát.

Az új-zélandi fegyencen végzett műtét alapozta meg Dubernard következő orvosi sikerét: tavaly februárban egy 33 éves francia férfi két elveszett kezét pótolta egyszerre.