Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Egyre több gyerek születik betegen Angliában

2002.03.21. 21:05
Másfélszeresére emelkedett a születési rendellenességgel világra jött csecsemők száma Angliában az elmúlt öt év során. Az angol Születési Rendellenességek Alapítvány szerint a nagyarányú növekedést a környezetszennyezés és a kábítószerek is okozhatják.
Míg 1995-ben tízezer angol csecsemő közül nem egészen hat született nyúlszájjal vagy farkastorokkal, 1999-re ez a szám kilenc fölé emelkedett. A hypospadias nevű rendellenesség (melynél a húgycsőnyílás nem a pénisz végén, hanem annak oldalán található) gyakorisága a tízezer csecsemőre jutó 7,5-ről 8,5-re emelkedett, a gastroschisisé pedig, melynél a belek áttüremkednek a hasfalon, 1,3-ról 1,9-re emelkedett öt év alatt.

Droghasználat okozhatja a bajt

Az alapítvány orvosigazgatója és a londoni Szent György Kórház orvosgenetikai részlegének vezetője, Michael Patton szerint a születési rendellenességek egyikéért a droghasználat lehet felelős. "A gastroschisis különösen gyakran jelentkezik tinédzserkorú, nagyvárosi anyukák gyermekeinél, és elképzelhető, hogy részben a terhesség alatti rekreációs droghasználat okozza, noha ezt még nem támasztják alá kutatási adatok" - nyilatkozta Patton a New Scientistnek.

Szennyezett környezet

A Cambridge Egyetem gyermekgyógyász professzora, Iuen Hughes szerint a hypospadias egyik oka lehet, ha a terhes nő környezetében nagyobb mennyiségű, ösztrogénhez hasonlóan viselkedő vegyszer található. "A fejlődő péniszben a húgycső elhelyezkedését ugyanis az androgének összehangolt működése irányítja. A környezetben található ösztrogénszerű vegyszerek beleavatkozhatnak a magzati androgénreceptorok működésébe, ezzel rendellenességeket okozva" - mondta Hughes.

A folsav jót tesz a gyereknek

Más születési rendellenességek, mint a spina bifida (nyitott gerinc) száma szerencsére csökken, feltehetőleg annak köszönhetően, hogy egyre több terhes, illetve gyereket tervező nő szed folsavat. Az Egyesült Államokban már három éve kötelező a liszt folsavval történő kiegészítése. Itthon is kapható folsavval, B6 és B12 vitaminnal dúsított kenyér, a Táltos kenyér. A legtöbb recept nélkül kapható multivitamin is tartalmazza a szükséges napi folsavmennyiséget.