Titokzatos élőlényeket találtak az antarktiszi vizekben

2008.02.19. 14:54
Az Antarktisz jeges vizeinek élővilágát vizsgáló kutatók titokzatos teremtményeket gyűjtöttek a sötét mélységben, köztük hatalmas tengeri pókokat és óriási férgeket - jelentették be ausztrál szakértők kedden.

A kutatók nemzetközi program keretében mérik fel az óceán élővilágát a déli vizekben. Kétezer méteres mélységig gyűjtötték össze a fellelt példányokat, melyek között több, eddig soha nem látott is akad. Néhány mélytengeri állat szokatlanul nagy méretet ér el, ezt a jelenséget gigantizmusnak nevezik, okát pedig még nem teljesen értik a szakemberek.

"A gigantizmus igen gyakori az antarktiszi vizekben" - jelentette ki Martin Riddle, az expedíció vezetője. "Hatalmas férgeket, óriási héjas állatokat és tányér nagyságú tengeri pókokat gyűjtöttünk be." Az egyes példányokat a világ különböző egyetemeire és múzeumaiba juttatták el azonosítás, szövetmintavétel és dns-vizsgálatok céljából. "Vélhetően nem minden teremtményt tudnak azonosítani, nagy valószínűséggel néhány új faj megismerését is eredményezi utunk" - közölte Graham Hosie, az "összeírási" projekt vezetője.

Nézzen a víz alá!

Az expedíció része annak a nagyszabású törekvésnek, melyben az Antarktiszt körülvevő óceáni vizek, a "Déli-óceán" élővilágát térképezik fel, valamint tanulmányozzák a különféle hatások, például az éghajlat változás befolyását a felszín alatti környezetre. Három hajó - az ausztrál Aurora Australis, a francia L'Astrolabe és a japán Umitaka Maru - nemrégiben tért vissza a körzetből két hónapos útjáról. A program egy még nagyobb projekt része, melynek célja a világ valamennyi óceánja biológiai sokszínűségének, élővilágának feltérképezése.

A francia és a japán hajó a felszín alatti kis- és középes rétegekben kutatott élőlények után, míg az ausztrál hajó a nagyobb mélységet célozta meg távirányítású kamerákkal. "Egyes helyeken a tengerfenék minden négyzetcentijén élet van, más helyeken csupasz bevágódások és mélyedések, melyeket az áthaladó jéghegyek vájtak" - idézi fel Riddle.

"A kutatók által begyűjtött bizarr teremtmények között voltak zsákállatok, méteres, karcsú üveghez hasonlító planktonevő állatok, melyek úgy álltak a tengerfenéken, mint a babák" - tette hozzá Riddle. A meghökkentő külsejű állatok uszonyai a legkülönbözőbb helyeken voltak, szájuk körül vicces bajuszfélék. Mivel valamennyien a tengerfenék sötétjében laknak, ehhez is alkalmazkodtak furcsa kinézetű, hatalmas szemeikkel. Tíz-tizenöt év múlva egy újabb expedícióval ellenőrzik a változásokat terveik szerint a kutatók.  • Tippek
  • Árfolyam