Piroska
-1 °C
5 °C

Szabadalmaztatott antigravitációs űrhajtómű

2005.11.15. 13:40
Az Egyesült Államokban a minap szabadalmaztak egy antigravitációs motort. Ennek hallatára az egész fizikustársadalom felhördült: antigravitáció ugyanis a jelenlegi fizikai ismeretek szerint nem lehetséges, mert előállításához végtelen nagy energiára lenne szükség.
A Nature amerikai tudományos folyóirat újságírója, Philip Ball felfigyelt a november 1-én bejegyzett 6960975 számú szabadalomra, és Robert Park marylandi fizika professzor véleményével kiegészítve közölte a hírt.

A november 1-én Boris Volfson (Huntington, Ind.,) részére a 6960975 szám alatt bejegyzett szabadalom egy antigravitációs űrhajóra vonatkozik, melynél a hajtóerőt az biztosítja, hogy járműre szerelt szupravezető pajzs a gravitációval ellentétesen megváltoztatja a tér-idő görbületét.

A nagyszerű ötlet már sok tudományos fantasztikus regényben szerepelt. Egyetlen baja, hogy a fizika mai ismeretei szerint nem lehet megvalósítani, mert az antigravitációs gépnek korlátlanul rendelkezésre álló energia-óceánra lenne szüksége. Így aztán a kommentátorok szerint a feltalálónak célszerű lenne egyből az örökmozgót is szabadalmaztatnia.

Létezhetetlen

Robert Park szerint, aki egyben az Amerikai Fizikai Társaság (APS) tanácsadója, az Amerikai Szabadalmi Hivatal (PTO) ezúttal megszegte saját szabályát, amely szerint a fizika alaptörvényeinek ellentmondó találmányokkal nem foglalkozik.

A láthatólag túlterhelt hivatalban ötezer munkatárs évi 350 ezer szabadalmat bírál el törvényi és formai szempontok alapján. A természeti törvények például nem szabadalmaztathatók. A működő szerkezet bemutatása nem kötelező.

A nem létező szerkezetekre bejegyzett szabadalmak látszatra ártalmatlan dolgok, de megtévesztik a kutatásokat szponzoráló laikusokat, és ezzel gátolhatják a fejlődést.

Támadnak a mágnesek

A hatás vagy találmány nemlétezéséről határozó hivatalnoknak ugyanakkor résen kell lennie, mert a feltalálók nem restellik gyakorlatban bemutatni a szerkezetüket. Erre döbbenhetett rá az az előadó is, aki a hetvenes évek elején végigolvasta az instabil elrendezésű (egyensúlyi helyzetet keresve folyamatosan egyfelé forgó) állandó mágneses motort készítő Howard Johnson iratait, és visszadobta az egészet.

Jonhson nem hagyhatta annyiban, hogy képtelenségnek tartják az ötletét. Fellebbezett, és a hivatalos meghallgatásra magával is vitt egy működő modellt. Mivel azzal már elkéstek, hogy nemzetbiztonsági ürüggyel elkobozzák, az PTO hivatalnokai nem tehettek mást, befogadták az iratokat, Jonhson munkáját pedig a 4151431 szám alatt bejegyezték.