Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sikerült létrehozni az antihidrogént

2002.09.20. 09:53
Európai kutatók azt állítják, hogy elegendő antihidrogént hoztak létre ahhoz, hogy tesztelni tudják a világegyetem széles körben elismert, antianyagon alapuló modelljét. Konkurens fizikusok szerint nem a kísérletezésre, de még az antihidrogén megfigyelésére sincsen bizonyíték.
Míg az antihidrogént korábban már nyomokban előállították, a Genf melletti CERN kutatóintézet részecskegyorsítójában most az antianyag 50 ezer atomját hozták létre. Ez az eddigi messze legjobb eredmény ezen a téren, mondta az AP-nek Jeffrey Hangst, a CERN-ben az antihidrogén kérdésén dolgozó két fizikuscsapat közül ATHENA munkacsoport vezetője.

Az antianyag megértése és manipulálása a természettudomány legnagyobb kihívást jelentő egzotikus ága. Nem minden fizikus, még a CERN munkatársai közül sem mindenki fogadja el az új eredményeket.

Kételkedő konkurencia

Az intézetben működő konkurens ATRAP munkacsoport szóvivője kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a legutóbbi kísérletek során valóban antihidrogént állítottak elő. "Az ATHENA csoport erre bizonyítékként az antihidrogént alkotó két atomi részecske, a pozitron és az antiproton szimultán megsemmisülését tekintette" - jelentette ki Gerald Gabrielse Harvard egyetemi fizikus, az ATRAP szóvője.

"Az igen bonyolult kísérletsorral kapcsolatos tapasztalataink arra figyelmeztetnek, hogy a szimultán pozitron- és antiproton-megsemmisülés nem garantálja, hogy az antihirdogén valóban létrejött" - fejtegette Gabrielse.

Az ATHENA kutatók, akik eredményeiket a Nature tudományos szaklapban közölték, több antihidrogén előállítását tervezik az energia és az anyag természetét leíró egyenletek ellanőrzésére.

Ha az antihidrogén nem viselkedik úgy, mint a hidrogén, a "szakkönyveket át kell bizony írni" - mondta a kutatócsoportja nevében nyilatkozó Jeffrey Hangst, aki a dániai Aarhus egyetemen fizikus.

"Egy ilyen eredmény arra vezetne, hogy valami alapvetőt elnéztünk a természet felépítésével kapcsolatban. Egy ilyen felfedezés biztos nem segítene a jobb számítógépek vagy tv-k megalkotásában, de fényt vetülhetne az univerzum titkaira, miért ilyen, amilyennek látszik" - mondta a kutató.

Gyilkos tükörkép

Az antianyag a anyag tükörképe, ellentétes tulajdonságokkal. Az antianyag megsemmisül, ha anyaggal érintkezik, miközben mindkettő elektromágnes sugárzássá változik. A kutatók úgy vélik, hogy ez a folyamat alapvető fontossággal bírt a világegyetem több milliárd evvel ezelőtti viharos kialakulásakor.

A fizia nagy talányai közé tartozik, miért ilyen kevés antianyagot tudnak csak felfedezni természetes körülmények között. Csak csekély jelei mutatkoztak a kozmikus sugárforrásokban és a távoli galaxisok magjában.

Az antianyagot laboratóriumi körülmények közöttt is nehéz előállítani. Hatalmas részecskegyorsítókra van szükség, mint a CERN és a Chicago melletti Fermilab berendezései, amelyeket speciálisan erre a feladatra építettek. Néhány évvel ezelőtt, az első antianyag-kísérletek során csupán néhány rövid élettartamú antianyag-részecskét sikerült előállítani.

A hidrogén, legegyszerűbb elem, egy protonból és egy elektronból áll. Az antihidrogén ennek pontosan az ellentettje, pozitív töltésű pozitron kering a negatív antiproton körül.

Mágnescsapda

Az utolsó kísérletek során az ATHENA kutatók a CERN gyorsítóját használták az antiprotonok létrehozására, majd vákuumkamrában mágnesesen ejtették ezeket csapdába. Ezalatt egy radioaktív sugárforrással pozitronokat hoztak létre, amelyeket külön csapdába zártak. Ezt követően az antiprotonokat a pozitronok közé engedték, és a kétféle részecske páronként antihidrogénné alakult. Az antianyag igen rövid életű volt, Hangst szerint megsemmisült, amint a normál anyaggal ütközött. Érzékelők fogták fel a megszűnő antianyag jellegzetes sugárzását.

A Fermilabot képviselő David Christian szerint az ATHENA csoport a jelek szerit nagyobb mennyiségű antianyagot állított elő. Sok nagy lépésre van még szükség, és most nagy lépést tettek előre, jelentette ki. Ennek ellenére Gabrielse azt nyilatkozta, a munkatársaival közösen hamarosan bebizonyítja ennek ellenkezőjét, a fenti eredményeket cáfolva. "A jelentés tanulmányozása után arra jutottunk, hogy azzal az esettel állunk szemben, amikor nincs bizonyíték az antihidrogén megfigyelésére" - jelentette ki a konkurens fizikuscsapat szóvivője.