Megfejtik az antik ősszámítógépet

2006.06.02. 11:15
Lassan kiderülnek a Görögország partjainál több mint száz éve talált mechanikus számoló szerkezet titkai. Ha igaz, amit sejtenek róla, a 2400 éves Antikythera Mechanizmus átírhatja a csillagászat és a matematika eddig elfogadott történetét.

Brit és görög kutatók a jelek szerint rövidesen megfejtik az Antikythera Mechanizmus néven ismert titokzatos ókori szerkezet titkait. Az óraműre hasonlító felépítésű szerkezetet búvárok hozták a felszínre 1901-ben, a görög Antikythera sziget közelében.

A görög rádió csütörtöki beszámolója szerint a most folyó kutatásokban a brit Cardiff egyetem és a Thesszaloniki egyetem munkatársai vesznek részt. A projektet vezető Mike Edmunds elmondása szerint a szerkezetet az eddigi ismeretek alapján tengerészek használták időmérő és tájékozódási eszközként.

Elolvasták a leírást

A kutatóknak modern eljárásokkal, köztük mágneses tomográfiával sikerült az elmúlt hetekben elolvasni a szerkezet fogaskerekeibe vésett használati útmutatót.

"Immár bizonyos, hogy a következő hónapokban nyilvánosságra kerülő ismereteink alapján át kell írni a matematika és a csillagászat történetének nagy részét" - idézte az APA hírügynökség a kutatócsoport görög tagja, Xenophon Moussas szavait.

A különös szerkezet az időszámításunk előtti negyedik évszázadból származik, és a feltételezések szerint Rodosz szigetén a csillagász Poszeidoniusz építette. A kutatók a munkájuk fejleményeiről az interneten számolnak be.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön