Szilvia
5 °C
16 °C

Antipszichotikum növeli a tüdőgyulladás kockázatát

2008.04.28. 07:21
Azoknak az idősebb pácienseknek az esetében, akik pszichózis elleni gyógyszert kezdenek szedni, az első héten növekszik a tüdőgyulladás kockázata - írja egy holland tanulmány.

A felmérések szerint az ápolóotthonok lakóinak negyven százalékát kezelik a gyógyszerrel, az esetek mintegy felében nem megfelelő módon. Az utrechti Egyetemi Orvosi Központ kutatói 22944, hatvanöt év fölötti páciens gyógyszertári és kórházi adatbázisokban összegyűlt adatait elemezték, akik 1985 és 2003 között bármikor antipszichotikumot szedtek. Minden egyéb befolyásoló tényező (életkor, más gyógyszerek, más betegségek) hatását is figyelembe véve a vizsgálat azt mutatta, hogy a tüdőgyulladás valószínűsége 60 százalékkal nagyobb volt azoknál, akik aktuálisan ilyen gyógyszert szedtek. Az antipszichotikum alkalmazásának első hetében a kockázat négy-ötszörös volt, de gyorsan csökkent az első hónap végére.

A kutatók szerint eredményük összhangban van azokkal a jelentésekkel, melyek szerint az idős emberek halálozási aránya emelkedik közvetlenül a pszichózis elleni terápia megkezdése után. Az ok egyelőre ismeretlen, a kutatók feltételezik, hogy a nyelési nehézség okozhatja, mely a szer egyik mellékhatása. Az orvosok az antipszichotikumok előnyeinek és kockázatának alapos mérlegelésére hívják fel az orvosok figyelmét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?