Árpád
-2 °C
4 °C

Este nyolckor ötperces elsötétítés

2007.02.01. 12:42
Csütörtök este nyolcra elektromosáram-mentes öt percre szólítja a világot a francia Szövetség a Bolygónként környezetvédő szervezet. A kampány az ENSZ klímajelentésére hívja fel a figyelmet, igaz, hibás dátummal.

A magyar weben lánclevélben terjed a L'Alliance pour la Planète felhívása, ami arra kéri az összes földlakót, hogy február elsején este 19.55 és 20.00 között ne használjon áramot. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedés veszélyeire és az ENSZ hat éve várt klímajelentésére.

A lánclevél

Csatlakozz te is 2007. február 1-jén, az Emberek a Globális Klímaváltozás Ellen nemzetközi kampányhoz! A Szövetség a Bolygónkért (környezetvédő szervezetek csoportja) egy elektromosáram-mentes 5 percre hívja a Föld lakóit! Oltsuk le a villanyokat, kapcsoljuk ki az összes elektromos berendezésünket február 1-én hazai idő szerint 19:55 és 20:00 között. Természetesen ez az akció nem az ötpercnyi áram megspórolásáról szól, hanem arról, hogy felhívjuk a média, a politikusok s mindannyiunk figyelmét arra, hogy azonnal cselekednünk kell. 5 perc igazán nem sok áram nélkül, nem is kerül semmibe, viszont egy komoly jelzés, hogy megkezdődjön a vita a konkrét cselekvés lehetőségéről. És miért pont február 1.? Ez az a nap amikor az ENSZ Párizsban nyilvánosságra hozza a klímaváltozásról szóló jelentését. Ez az esemény mindannyiunkat érint, s jeleznünk kell, hogy ennek tudatában vagyunk. Ha mindannyian részt veszünk benne, akkor ez az esemény nagyon nagy médiamegjelenést és politikai súlyt is kaphat.

ENSZ jelentés

Az ENSZ, klímaváltozással foglalkozó nemzetközi testülete, az IPCC 130 országból 2500 kutatót kért fel a jelentés összeállítására, amit február másodikán délelőtt mutat be a nyilvánosságnak. A szervezet utoljára 2001-ben, azelőtt pedig 1995-ben közölte kutatási eredményeit. Az utóbbi hat év felméréseit összegző jelentést óriási várakozás övezi: szakemberek és politikusok egyaránt tartanak tőle.

A francia L'Alliance pour la Planète felhívása is a jelentés körüli izgalomra alapoz, azonban egy napot téved, amikor február elsejére hivatkozik. Ugyanis csak február másodikán, magyar idő szerint délelőtt fél tízkor lesz nyilvános az ENSZ-jelentés. A magyar internetezőknek úgy tűnik ez mindegy, nagy ütemben továbbítják az árammentes ötperc hírét.

Jobban aggódnak a magyarok

A Nielsen piackutató vizsgálata szerint a magyarok a nemzetközi átlagnál nagyobb arányban tartják aggasztónak a globális felmelegedést, és kiemelkednek tájékozottságukkal is. Az online felmérésben a magyarországi válaszadók 97 százaléka hallott a jelenségről, amit közülük 94 százalék komoly problémának tart. A negyvenhat országban végzett összehasonlító elemzés szerint a klímaváltozás okát a magyar válaszadók 38 százaléka emberi tevékenységekben látja, mint például az autózás vagy a tüzelőanyagok elégetése, további négy százalék szerint természetes folyamatról van szó, míg a többség, 58 százalék a két tényező együttes hatásának tudja be az időjárás szélsőséges változásait.

A világszerte megkérdezett 25 400 internetező 91 százaléka hallott a globális felmelegedésről. Európában a tájékozottak aránya 95 százalék, míg legalacsonyabb Észak-Amerikában, ahol a mutató 84 százalékos. A tájékozottak 91 százalékát nyugtalanítja a globális felmelegedés. Európában ugyanekkora a mutató, és legkisebb megint csak Észak-Amerikában, 79 százalékkal. Legnagyobb arányban Latin-Amerikában és Ázsia/Óceániában aggódnak (97-97 százalék).

A világon a válaszadók 57 százaléka szerint nagyon komoly, 34 százalék szerint meglehetősen komoly problémát jelent a klímaváltozás, az európai átlag ezzel megegyezik. Magyarországon 54, illetve 40 százalékos a mutató. A nagyon komolyan aggódók aránya Európában legmagasabb Franciaországban, Portugáliában és Görögországban, míg a legkisebb Hollandiában és Oroszországban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?