Pál
-1 °C
5 °C

Muskátlin nőnek az arany nanorészecskék

2003.06.17. 12:53
A muskátli lehet a kulcsa a tudományos és gazdasági célokra szánt nanorészecskék olcsó és tiszta előállításának. Az indiai kutatók eljárása hasonló az aranyat növényi olajokkal kicsapató ősi gyógymódokhoz.
Az új eljárás nem alkalmaz veszélyes kémiai anyagokat, csak muskátlileveleket és aranyionok oldatát. Az így előállított nanorészecskéknek jobb a biológiai kompatibilitása, mint a kémiai úton gyártottaknak, jelentette ki a CNN-nek Murali Sastry, az indiai nemzeti kémiai laboratórium (NCL) kutatója.

Az indiai kutatók a muskátlik leveleit arany-klorid-oldatba merítették. Három-négy óra elteltével 10 nanométeres (10x10-9 m), különböző formájú aranyrögök nőttek a felületen.

Illó anyagok okozhatják

Murali Sastry szerint a növény terpenoidjai és más aromás komponensei bontják le a fémionokat, majd egy adott méret elérése után a gömb, rúd és piramis formájú nanorészecskék maguktól leválnak a levél felületéről.

A kutatók megismételték a kísérletet a muskátlik leveleinek felületén növekvő Colletotrichum gombafaj, illetve a talajlakó Rhodococcus sp. baktérium bevonásával. Mindkettő esetében gömb alakú aranyrészecskék keletkeztek 9-12 nanométeres átmérővel.

Problémát jelent azonban, hogy a részecskék keletkezése során azok alakja és mérete nem befolyásolható. Az ipari és orvosi alkalmazáshoz viszont szükséges lesz javítani az eljárás hatékonyságát, hogy több azonos alakú részecske képződjön.

Ismertek az aranygyógyszerek

"Ez egy rettenetesen komplikált probléma. Úgy véljük a forma a növény különböző aromás komponenseitől függ" - fejtegette a CNN-nek Murali Sastry. A kutató ezen kívül azt reméli, hogy a folyamat időszükségletét néhány percre tudják rövidíteni, ahogy az már lehetséges a kémiai nanogyártásban.

Az indiai kutatók eljárása egyébként hasonlóságokat mutat azzal az ősi, technológiával, amelyet ayurvédikus orvosok már 3500 éve alkalmaznak. A kúrák alapja a "gold bhasma", vagyis az aranyalapú gyógyszerek. Ezeket úgy állítják elő, hogy az aranyat olajokkal, gyümölcskivonatokkal és gyógynövényekkel kezelik.