Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Fax érkezett Arkhimédésztől

2006.08.07. 11:00
A modern matematikát megalapozó Arkhimédész munkájának kulcsfontosságú részleteit tárják fel amerikai kutatók. Roncsolásmentes képalkotó eljárással, röntgen-fluoreszcencia analízissel sikerült a kecskebőr lapokon a később felvitt rétegek mögé nézni, és elolvasni az eredeti művet.

Amerikai kutatók az ókori görög matematikus által írt rejtett szövegeket tártak fel. A tudományos értekezéseket mostanáig az eredeti pergament újrahasznosító középkori szövegek és rajzok takarták el.

A felfedezett írások között van "Az úszó testekről" című mű egyetlen ismert görög nyelvű változata, "A mechanikai teorémák metódusa" és a "Stomachion" című szövegek egyetlen ismert ókori másolata.

Az értekezésekben a 22 évszázaddal ezelőtt ért matematikus a fizikai világ leírásához fejleszt ki matematikai módszereket, írta a BBC. Arkhimédész semelyik elődjéhez nem mérhető, jelentette ki Will Noel, a Baltimore-i Walters Art Museum ritka könyvek és kéziratok részlegének kurátora, aki a képalkotó projektet vezeti.

Kreatív újrahasznosítás

Arkhimédész írásainak újra feltárása nagy kihívást jelent a kutatók számára. A gyengülő eredeti szövegeket a 10 században ismeretlen írnok írta át. Három évszázaddal később egy jeruzsálemi szerzetes, Johannes Myronas imakönyv céljára újrahasznosította a pergament.


Az egyik összemázolt oldal...

Az újrahasznosítás során a lapokról lekaparták az eredeti mű ákombákom szövegét, az oldalakat pedig kettévágták, hogy könyvbe lehessen kötni. A görög ortodox imakönyv további lapjai a 4. századba élt szónok, Hyperides munkájából és más filozófiai művekből származnak.

Lemázolták a hamisítók

Az ókori pergamenek hányattatásai ezzel még nem értek véget. 20. századi hamisítók aranyfestéssel látták el a vallásos képeket, hogy felturbózzák a könyv eladási árát. Ennek eredménye az volt, hogy az eredeti írás szinte teljesen eltűnt, csupán halvány nyomai maradtak a 10. századi írnok munkájának is.

A magánkézben levő iratokat korábban különböző optikai és digitális képalkotó eljárással vizsgálták. A szöveg nagy része viszont rejtve maradt a festés és más elszíneződések mögött.

A kutatók most a röntgen-fluoreszcencia analízist alkalmazták az utolsó hiányzó részletek előcsalogatására. Az eljárást számos tudományág alkalmazza, a geológiától a biológiáig. Korábban sikerrel használták ókori szövegek kibetűzéséhez.

Széles spektrumú sugárzás

A Cornell egyetem kutatói 2005 augusztusában az eljárást alkalmazva el tudtak olvasni több 2000 éves, lemállott kőfaragványt. Az ehhez használt röntgensugarakat szinkrotron részecskegyorsítóban állítják elő. A közel fénysebességre gyorsított elektronok az elektromágneses spektrumot széles sávban lefedő sugárzást, egyfajta különleges fényt generálnak.


...és alatta az eredeti szöveg

Az így keletkező kemény röntgensugárzás több milliószor erősebb az orvosi átvilágításra használt röntgensugárzásnál. "Az átvilágító röntgen olyan, mint nappal nézni a csillagokat, a röntgen-fluoreszcencia pedig, mint éjszaka" - próbálta értékeltetni a különbséget Uwe Bergmann, a Stanford szinkrotron sugárzási laboratórium munkatársa, ahol a vizsgálatokat végzik.

A szinkrotron fénye mellett a kutatók molekuláris és atomi szinten képesek az anyagba látni. Az eljárás különösen alkalmas a pergamenek vizsgálatára, mivel az Arkhimédész munkáját rögzítő írnok által használt tinta vasat is tartalmazott.

Egyenként felizzó atomok

"Amikor a röntgensugárzás vasatomot ér, az jellegzetes sugárzást bocsát ki, felizzik. Az izzás pontjainak rögzítésével rekonstruálható a szöveg minden, vastartalmú tintával írott részlete" - jelentette ki Bergmann.

Az izzó szavakat képernyőn jelenítik meg, és így a kutatók 800 év óta először pillanthatják meg az eredeti írást. "Szenzációs érzés, olyan mintha faxot kapnánk az időszámítás előtti 3. századból" - lelkendezett Noel.

Még napokig olvashatják

Minden egyes oldal rekonstruálása 12 óráig tart, ahogy az alig hajvastagságúra fókuszált sugár letapogatja a felületet. A kutatócsoportnak még néhány napja van a pergamenek vizsgálatára, mivel augusztus 7-én a szinkrotront karbantartás miatt leállítják. A hátralevő időben a kutatók még néhány oldallal remélnek végezni, különös figyelmet szentelve a hamisított festés által eltakart részekre.