Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Válaszológépet finanszíroz a Microsoft alapítója

2003.07.07. 10:02
Mihelyst működésbe lép a Halo program, felettébb szokatlan, szerteágazó tematikájú kérdésekre igyekszik majd pontos, találó választ és logikus érvelésen, következtetéseken alapuló, automatizált magyarázatot adni. A szoftvert a Microsoft-alapító Paul Allen cége, a Vulcan fejleszti.
Arisztotelész, a jeles görög filozófus mondta egyszer, hogy a tudomány valamennyi kérdésére ismeri a feleletet. Az ókori Hellász óta azonban összehasonlíthatatlanul bonyolultabbá lett a világ, azaz manapság aligha létezik mindentudó emberi elme, pedig nagy szükségünk lenne rá. A Seattle-illetőségű Vulcan Inc. égisze alatt fejlesztett Halo ezt a szerénynek aligha nevezhető célt igyekszik megvalósítani - homo sapiens helyett gépelmével. Ellentétben a mai webes keresőprogramokkal, ismereteire támaszkodva érvel, és logikusan elmagyarázza majd, hogyan jutott el az emberinek tűnő válaszokig.

Microsoft-alapító indította

Paul G. Allen
Az 1986 óta létező Vulcan a filantróp befektető, Paul G. Allen szellemgyermeke. Színes egyéniség: mindennapjainkat átalakító, életszínvonalunkat emelő projektek ötletadója és kivitelezője. A Microsoft társalapítójaként vált ismertté; 1983-ban távozott Bill Gates cégétől. A Charter Communications, Egyesült Államok negyedik legnagyobb kábel-szolgáltatójának elnöke, a TechTV tulajdonosa, legalább ötven technológiai, tartalomszolgáltató, illetve médiavállalkozásban (Dreamworks SKG, Oxygen Media, stb.) érdekelt. Hat - a rászorultakat az egészségügyben, a gyógyászati kutatások, technikák oktatásbeli alkalmazásával, valamint a művészi tervek kivitelezésében támogató - alapítványt jegyez. Seattle neves interaktív zenei múzeumát, az Experience Music Projectet ugyancsak ő alapította, a független filmezést előremozdító Vulcan Productiont szintén.

Lezárult a kísérleti fázis

Allen nemrég jelentette be: sikeresen lezárult a projekt első -bonyolult, hetvenegy oldalas (szervetlen) kémiai tantervre épülő, hathónapos - kísérleti fázisa (Halo Pilot). A legnagyobb kihívást két jellegzetesség adta: mivel a kémiai kompetencia főként rengeteg törvényt alkalmazó érvelésre, következtetésre vonatkozik, a törvényeket helyénvaló módon és sorrendben kell összekapcsolni. A második: ahhoz, hogy a rendszer logikája bemutatható legyen, saját működésének koherens és tömör magyarázatát kell megalkotnia.

A kémiatanárok által végzett értékelésben két tényezőt vizsgáltak: a pontosságot, illetve a magyarázat-generálást. Előbbi a tanterv bármely részével kapcsolatos kérdések megválaszolására, utóbbi az oktatásban elsődleges szempontnak számító magyarázatadásra vonatkozott.

A jövőre nézve felettébb bíztató, hogy meglepően jó eredmények születtek. A naprakész rendszerek sikeresen vennék a teszteket és a vizsgákat.

A Halo Pilotban három, az ismeretalapú ábrázolásban és érvelésben (knowledge-based representation and reasoning, KRR) élenjáró cég vett részt: Douglas Lenat - korábban Allen által is szponzorált - Cycorpja (Austin, Texas), a karlsruhei székhelyű ontoprise GmbH, továbbá a Boeing Phantom Works-szel és az austini Texas Egyetem számítógép-tudományi tanszékével együttműködő SRI International (Menlo Park, Kalifornia).

A cégek

A Cycorp Cyc, a világ legnagyobb common sense-en alapuló ismeretbázisának fejlesztője.

Az 1999-ben alapított ontoprise amellett, hogy szemantikus technológiákat állít elő, gyors és alacsony-költségű integrációs alkalmazások, ismeretfeldolgozást generáló rendszerek nagyvállalatoknál történő felhasználásában is segédkezik. Legismertebb terméke az OntoBroker következtetőgép (inference engine). Alapul véve az OntoBrokert, arra épülő, ontológiákat modellező, integráló és feldolgozó programokat szintén fejlesztenek. [Az inference engine-t "következtetőmotornak" is fordítják. Alison Cawsey definíciója alapján "a szakértő rendszer azon része, amely az aktuális adatok és célok ismeretében végrehajtott következtetésekért felelős." (A. C.: Mesterséges intelligencia - alapismeretek. 1998.)]

A Szilícium völgyi, 1946-ban Stanford Research Institute néven alapított SRI a földkerekség egyik vezető kutató és technológia-fejlesztő szervezete. Mesterséges Intelligencia Központja például a komplex helyzetekben történő intelligens viselkedés számítógépes alkalmazására vonatkozó kísérletekről híres.

Második fázis és a továbbiak

A jelenleg előkészületi stádiumban lévő második fázis az ismeret- és kérdésformálás költségeinek csökkentésére fókuszál. Ezt a tudományági szakértők munkáját megkönnyítő, saját kérdés-felelet alkalmazásaik létrehozását támogató eszközök fejlesztésével óhajtják elérni. Allen szerint ezen eszközök sikeres adaptációja a Digitális Arisztotelész létrehozásának egyik (nélkülözhetetlen) előfeltétele.

A második fázis után különböző területet integráló interfészek tervezése következik. Különös hangsúlyt fektetnek a kutatásokat leegyszerűsítő természetesnyelv-interfészekre.