Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Elpusztíthatatlan szendvicseket gyárt a hadsereg

2002.04.13. 20:10
Az atombomba, a lopakodó bombázók és a légvédelmi lézerek után az amerikai hadsereg most újabb félelmetes fegyverrel rukkolt elő: itt a mindent kiálló szenya. A katonai használatra kifejlesztett hambucik dacolnak az extrém időjárási viszonyokkal, és nem esik bajuk akkor sem, ha jó magasról leesnek. Csak egyvalami pusztíthatja el őket: az amerikai GI-gyomor.
Az új "zsebszendvicsek" szobahőmérsékleten három évig őrzik meg a szavatosságukat, ám hat hónapig kibírják a 38 fokot is. Az amerikai hadsereg éveken keresztül kísérletezett az azonnal fogyasztható ételek kifejlesztésével, amelyeket minden előkészület nélkül be lehet falni. A katonai készételekből ugyan eddig is lehetett szendvicset csinálni, ám ezeket különálló tasakokban kellett tartósítani és tárolni, és a katonáknak maguknak kellett elkészíteni őket. "A szendvicsek különböző alkotóelemeinek azonos víztartalmúnak kell lenniük" - mondta Michelle Richardson, az amerikai hadsereg massachusettsi Soldier Systems Center kutatóközpontjának programvezetője a New Scientistnek. "Ha ugyanis a hús túl hamar levet ereszt, akkor ázott lesz a kenyér" - tette hozzá.

Zsebpizzák

A Soldier Systems Center a probléma áthidalására a következőt tette: a levedző ételeket (mint például a paprika vagy a csirkehús) olyan szerrel kezelte, amely megakadályozza a léeresztést. Az erre használt kemikália nem csak arra alkalmas, hogy megálljt parancsoljon a víz szendvicsbe csurgásának, hanem általában csökkenti az ételben lévő folyadékot, hogy a baktériumoknak ne legyen táptalajuk.

A különleges kezelés után a szendvicseket tartósítás nélkül, rétegelt műanyag zacskókba csomagolják, amelyekbe oxigénelvonó szert tartalmazó réteget is rejtenek. A pepperonis és barbecue-csirkés szendvicseket megkóstoló tesztkatonák elfogadhatóként minősítették az új gyorsélelmet, így hamarosan elkezdődhet az elpusztíthatatlan zsebpizzák, krémmel töltött bagelek, reggeliként fogyasztható burritók és mogyorókrémes szendvicsek kifejlesztése is.

Szupermarketben árulják majd

Az új hadtáp bevetése csak 2004 körül várható, ám a szakértők szerint nem csak a katonák eszik majd az új termékeket. A dehidratált tojás, a fagyasztással kiszárított kávé és a különböző módszerekkel kezelt sajtok mellett - melyeket szintén az amerikai hadsereg fejlesztett ki - ezek is hamar megjelennek majd az üzletekben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!