Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az aszpirin véd a rák ellen

2003.03.05. 17:08
Olasz kutatások szerint az aszpirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav rendszeres szedés esetén jelentősen csökkenti a száj-, a torok- és a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.
Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy az aszpirin több mint száz évvel ezelőtt felfedezett hatóanyaga védelmet nyújthat a bél- és a tüdőrák ellen. Míg az aszpirint a legtöbb ember fájdalomcsillapítóként szedi, igen széles körben alkalmazzák szívbetegségek és ízületi gyulladások megelőzésére is.

Öt évig szedve hatásosnak bizonyult

A Milánói Gyógyszerészeti Kutatóintézet tudósai három különböző tanulmány adatait vizsgálták meg. A kutatásban 965 rákos beteg és 1779 más betegséggel kezelt páciens vett részt, akiknek egy tesztben kellett nyilatkozniuk dohányzási, alkoholfogyasztási és étkezési szokásaikról, valamint arról, hogy milyen gyakran szednek aszpirint.

A kutatók az eredmények alapján megállapították, hogy akik öt éven keresztül rendszeresen szedtek aszpirint, azoknál kétharmadával kisebb kockázata volt a száj-, torok- és nyelőcsőrák kialakulásának, mint azoknál, akik nem szedték a gyógyszert.

Az is kiderült, hogy a legtöbben valamilyen más egészségügyi probléma, például szívbetegség miatt szedtek aszpirint. A tudósok elképzelhetőnek tartják, hogy a gyógyszer szedését hamarabb elkezdve még erősebb védelmet lehet kialakítani a rák ellen, ennek megerősítéséhez azonban további kutatások szükségesek.

Ez az első kézzelfogható bizonyíték

Dr Cristina Bosetti, a kutatás vezetője elismerően szólt a felfedezésről: "Ez az első meghatározó bizonyíték arról, hogy az aszpirin csökkentheti a rák kifejlődésének kockázatát a légzési és emésztési területen, amely a szájat és a gyomrot köti össze." A kutatónő azt is elárulta, hogy szerintük az aszpirin arra a ciklooxigenáz-2 enzimre hat, amely a gyulladások kialakulásában és a daganatok kifejlődésében is szerepet játszik.

Dr. Richard Sullivan, a Nagy-Britanniai Rákkutató Központ klinikai programjainak vezetője szintén sokat vár ettől a gyógyszertől, szerinte "az aszpirin az egyik legnagyobb találmány a gyógyszerek történetében". Sullivan egyelőre nem ajánlaná mindenkinek a gyógyszer mindennapi szedését, mert további kutatások szükségesek a gyógyszer valódi hatékonyságának és mellékhatásainak kivizsgálásához.