Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Aszteroida csapódhat a Földbe

2002.04.05. 17:24
Csillagászok szerint egy kilométernyi széles aszteroida csapódhat a Földbe 2880-ban. A hatalmas űrkőzetnek már neve is van: 1950 DA-nak hívják, és egy a háromszázhoz a valószínűsége, hogy összeütközik a Földdel.
A Science Magazin összeállítása szerint aggódásra semmi ok, hiszen ha bebizonyosodik is, hogy az aszteroida megkóstolja a Földet, az emberiségnek még úgy is rengeteg ideje lesz arra, hogy kitalálja, hogyan adhatna gyengéd, ám jólirányzott lökéseket a kődarabnak, hogy eltérítse pályájáról. Így a pánikkeltés semmi esetre sem indokolt, teszik hozzá a csillagászok.

Elveszett, de megtalálták

Az 1950 DA krátere hússzor akkora lenne, mint az itt látott Egyesült Államokbeli, meteor által vájt lyuk.
Az 1950 DA-t először 1950-ben február 23-án látták, mégpedig a kaliforniai Lick Csillagvizsgálóból. Ám mindössze 17 nappal a felbukkanása után már el is vesztették szem elől. Az "elkószált" aszteroidára legközelebb 2000 szilveszterén találtak rá a Lowell Obszervatórium Földközeli Tárgyak Kutatóprogramja során. Az ezt követő radaros megfigyelések - amelyeket az Arecibo és a Goldstone elnevezésű rádiós teleszkópokkal akkor végeztek, amikor a kődarab a legközelebb, körülbelül 20 holdévnyire volt a Földtől - lehetővé tették az aszteroida pályájának kiszámítását. Ezek szerint az 1950 DA 2880 március 16-án lesz a legközelebb a Földhöz, ám hogy milyen közel, az egyelőre titok.

"Emiatt nem kell aggódni" - mondta Jon Giorgini, az amerikai űrügynökség Jet Propulsion laboratóriumának vezető mérnöke. "Bizonyított tény ugyanis, hogy a meglévő technikai eszközökkel évszázadokra előre meg tudjuk becsülni, hogy az aszteroidák milyen közel juthatnak a Földhöz" - tette hozzá. Itt pedig tényleg sok időről van szó - 35 generációnyi életről.

Nagy kárt tenne, ha beütne

Az aszteroida a mérések szerint másodpercenként tizenöt kilométert tesz meg a Föld felé, ami azt jelenti, hogy ha netalántán ütközne a bolygónkkal, körülbelül egy 45000 megatonnás TNT bomba robbanóerejével lenne egyenlő a hatása. Ha szárazföldbe csapódna, egy 22 kilométer mély krátert vájna, és a robbanás mintegy 300 kilométeres körzetben mindent elpusztítana. Ha vízben landolna az 1950 DA, egy 25 méter magas szökőárt generálna, 1000 kilométerre a becsapódástól.

Az aszteroida egyébként kettes fokozatot kapott az úgynevezett Torino skálán, ami azt jelenti, hogy "figyelmet érdemel". Szakértők szerint ugyanis az 1950 DA mérete közel van ahhoz, hogy befolyásolni tudja a Föld globális éghajlatát. Ám ezzel együtt azt senki sem gondolja, hogy az emberiségt fenyegető aszteroidáról lenne szó. Összehasonlításképpen: az a 67 millió évvel ezelőtt becsapódott aszteroida, amely a dinoszauruszok kihalásához vezethetett, tízszer akkora volt, mint az 1950 DA.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!