Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aszteroida csapódhat a Földbe

2002.04.05. 17:24
Csillagászok szerint egy kilométernyi széles aszteroida csapódhat a Földbe 2880-ban. A hatalmas űrkőzetnek már neve is van: 1950 DA-nak hívják, és egy a háromszázhoz a valószínűsége, hogy összeütközik a Földdel.
A Science Magazin összeállítása szerint aggódásra semmi ok, hiszen ha bebizonyosodik is, hogy az aszteroida megkóstolja a Földet, az emberiségnek még úgy is rengeteg ideje lesz arra, hogy kitalálja, hogyan adhatna gyengéd, ám jólirányzott lökéseket a kődarabnak, hogy eltérítse pályájáról. Így a pánikkeltés semmi esetre sem indokolt, teszik hozzá a csillagászok.

Elveszett, de megtalálták

Az 1950 DA krátere hússzor akkora lenne, mint az itt látott Egyesült Államokbeli, meteor által vájt lyuk.
Az 1950 DA-t először 1950-ben február 23-án látták, mégpedig a kaliforniai Lick Csillagvizsgálóból. Ám mindössze 17 nappal a felbukkanása után már el is vesztették szem elől. Az "elkószált" aszteroidára legközelebb 2000 szilveszterén találtak rá a Lowell Obszervatórium Földközeli Tárgyak Kutatóprogramja során. Az ezt követő radaros megfigyelések - amelyeket az Arecibo és a Goldstone elnevezésű rádiós teleszkópokkal akkor végeztek, amikor a kődarab a legközelebb, körülbelül 20 holdévnyire volt a Földtől - lehetővé tették az aszteroida pályájának kiszámítását. Ezek szerint az 1950 DA 2880 március 16-án lesz a legközelebb a Földhöz, ám hogy milyen közel, az egyelőre titok.

"Emiatt nem kell aggódni" - mondta Jon Giorgini, az amerikai űrügynökség Jet Propulsion laboratóriumának vezető mérnöke. "Bizonyított tény ugyanis, hogy a meglévő technikai eszközökkel évszázadokra előre meg tudjuk becsülni, hogy az aszteroidák milyen közel juthatnak a Földhöz" - tette hozzá. Itt pedig tényleg sok időről van szó - 35 generációnyi életről.

Nagy kárt tenne, ha beütne

Az aszteroida a mérések szerint másodpercenként tizenöt kilométert tesz meg a Föld felé, ami azt jelenti, hogy ha netalántán ütközne a bolygónkkal, körülbelül egy 45000 megatonnás TNT bomba robbanóerejével lenne egyenlő a hatása. Ha szárazföldbe csapódna, egy 22 kilométer mély krátert vájna, és a robbanás mintegy 300 kilométeres körzetben mindent elpusztítana. Ha vízben landolna az 1950 DA, egy 25 méter magas szökőárt generálna, 1000 kilométerre a becsapódástól.

Az aszteroida egyébként kettes fokozatot kapott az úgynevezett Torino skálán, ami azt jelenti, hogy "figyelmet érdemel". Szakértők szerint ugyanis az 1950 DA mérete közel van ahhoz, hogy befolyásolni tudja a Föld globális éghajlatát. Ám ezzel együtt azt senki sem gondolja, hogy az emberiségt fenyegető aszteroidáról lenne szó. Összehasonlításképpen: az a 67 millió évvel ezelőtt becsapódott aszteroida, amely a dinoszauruszok kihalásához vezethetett, tízszer akkora volt, mint az 1950 DA.