Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Pályát tévesztett a világ legnehezebb műholdja

2002.11.26. 15:38
Ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy valóban végleg elveszett-e az Astra-1K típusú távközlési műhold, amelyet keddre virradó éjszaka a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontból Proton-K hordozórakétával bocsátottak fel. A műhold a hordozórakéta hibája miatt az eredetileg 36 ezer kilométer magasban kijelölt pálya helyett 200 kilométer magasságban vesztegel.
Az orosz űrhajózási hivatal, a Roszaviakozmosz több szakértője szerint a sikertelen pályára állítás után már nem lehet geostacionárius pályamagasságba emelni a műholdat, míg annak gyártója, a francia Alcatel Space képviselője arról számolt be, hogy a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják és keresik a megoldásokat.

Öt tonnás szerkezet

Az Astra fellövését a műhold tulajdonosa, a luxemburgi székhelyű európai műhold-szövetség (SES) rendelte meg. Az Astra-1K mintegy 5 tonnás tömegével a világ legnehezebb műholdja, nem csak televíziós adások, hanem rádiós, és mobiltelefonos frekvenciák továbbítására is alkalmas műhold.

Nem ment elég magasra

A Roszaviakozmosz egyik szakértője szerint a problémák a parkolópályán következtek be, ahonnan az Astrának át kellett volna térnie az átmeneti, majd végleges pályájára. A hordozórakéta lépcsői kezdetben jól működtek, ám az elválasztó egység irányíthatatlannak bizonyult, ezért a műhold idő előtt vált le a Proton-K típusú hordozóról. A tervek szerint a Föld feletti, 36 ezer kilométer magasságú geostacionárius pályára kellet volna állítani a műholdat, de a hiba miatt az Astra 180-220 kilométer magasságú orbitális pályára került.

Saját hajtóműveivel küldhetik feljebb

A hivatal másik képviselője, Konsztantyin Krejgyenko optimistábban nyilatkozott a fejleményekről: beszámolója szerint a műhold saját hajtóművekkel rendelkezik, és az orosz szakértők jelenleg azt tanulmányozzák, hogy ezek energiatartalékai elegendőek-e az objektum tervezett pályájának eléréséhez. Hasonlóan vélekedett az Alcatel Space specialistája is, aki azt közölte, hogy az Astra nem sérült meg a baleset során, és az optimális megoldások lehetőségeit hamarosan a műhold tulajdonosa elé tárják.

Az elmúlt másfél hónapban az orosz űrhivatalnak ez már a második sikertelen műhold-fellövése: október 15-én az oroszországi pleszecki bázison történt baleset egy Szojuz-U hordozórakétával, amely ugyancsak egy európai, Saturn-M műholdat juttatott volna a kozmoszba. A balesetben akkor egy ember halt meg, nyolcan pedig megsebesültek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!