Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az Ön neve egy aszteroidán

2002.06.28. 17:02
A japán űrügynökség idén decemberben kutatószondát indít az 1998SF36 nevű aszteroida felé. A program népszerűsítése érdekében egymillió nevet helyez el a sziklán - felkerülni csak regisztráció kérdése.
Az első szonda, amely aszteroidán landolt a Near-Shoemaker volt, amelyet Nasa 2001-ben koccintott az Eros 433-hoz. A japán űrkutatási és űrhajózási intézet most egy olyan tudományos küldertés megvalósításán dolgozik, amelynek során szondájuk kőzetmintákat hozna egy aszteroidáról a Földre. A japán szakemberek a program népszerűsítése érdekében lehetővé teszik, hogy szondájukon bárki - egymillió főig bezárólag, amíg a készlet tart - eljuttassa nevét a kiszemelt aszteroidára.

Itt jártam

A MUSES-C kutatószondát a tervek szerint 2002 decemberében bocsátják fel. A takarékos ionmeghajtással ellátott eszköz útja során egyszer fogja megkerülni a Napot, mielőtt 2005-ben találkozna az 1998SF36 nevű aszteroidával.

A MUSES-C leszállását - a Nasa szondájával szemben - nem lehet majd a Földről irányítani. Az eszköz ezért az aszteroida megközlítését azzal kezdi, hogy egy fényes, gumi jelzőrépát lő az égitest felszínébe. A szerencsés regisztrálók neveit ez a biztonságos leszállást elősegítő céljelző hordozza majd és az aszteroidával együtt repülnek majd a sötétben és a hidegben.

Hova szereljük a dinamitot?

A szonda lézerrel, röntgennel, és infravörös spektrométerrel pásztázza majd az 1998SF36-ot, majd megkarcolja a felszínét. Az így beszerzett kőzetmintákkal két évvel később tér vissza a Földre, ahol már alig várják a tudósok hogy rányújtsák a kövekre a kezüket és kiderüljön milyen nehéz egy aszteroidát felrobbantani.

Az űrhivatal közlése szerint eddig százhetvenezer név gyűlt össze.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!