Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Ön neve egy aszteroidán

2002.06.28. 17:02
A japán űrügynökség idén decemberben kutatószondát indít az 1998SF36 nevű aszteroida felé. A program népszerűsítése érdekében egymillió nevet helyez el a sziklán - felkerülni csak regisztráció kérdése.
Az első szonda, amely aszteroidán landolt a Near-Shoemaker volt, amelyet Nasa 2001-ben koccintott az Eros 433-hoz. A japán űrkutatási és űrhajózási intézet most egy olyan tudományos küldertés megvalósításán dolgozik, amelynek során szondájuk kőzetmintákat hozna egy aszteroidáról a Földre. A japán szakemberek a program népszerűsítése érdekében lehetővé teszik, hogy szondájukon bárki - egymillió főig bezárólag, amíg a készlet tart - eljuttassa nevét a kiszemelt aszteroidára.

Itt jártam

A MUSES-C kutatószondát a tervek szerint 2002 decemberében bocsátják fel. A takarékos ionmeghajtással ellátott eszköz útja során egyszer fogja megkerülni a Napot, mielőtt 2005-ben találkozna az 1998SF36 nevű aszteroidával.

A MUSES-C leszállását - a Nasa szondájával szemben - nem lehet majd a Földről irányítani. Az eszköz ezért az aszteroida megközlítését azzal kezdi, hogy egy fényes, gumi jelzőrépát lő az égitest felszínébe. A szerencsés regisztrálók neveit ez a biztonságos leszállást elősegítő céljelző hordozza majd és az aszteroidával együtt repülnek majd a sötétben és a hidegben.

Hova szereljük a dinamitot?

A szonda lézerrel, röntgennel, és infravörös spektrométerrel pásztázza majd az 1998SF36-ot, majd megkarcolja a felszínét. Az így beszerzett kőzetmintákkal két évvel később tér vissza a Földre, ahol már alig várják a tudósok hogy rányújtsák a kövekre a kezüket és kiderüljön milyen nehéz egy aszteroidát felrobbantani.

Az űrhivatal közlése szerint eddig százhetvenezer név gyűlt össze.