Gusztáv
-4 °C
1 °C

Betiltanák a britek az aszpartámot

2005.12.16. 10:30
Rendkívül kockázatos édesítőszert vettek fel jól behatárolható lobbiérdekből az élelmiszeradalékok közé, amikor a 80-as években engedélyezték az aszpartámot, jelentette be a brit képviselőház egyik tagja. Roger Williams arra figyelmeztetett, hogy a patkányokban rákkeltőnek bizonyult szer legfőbb fogyasztói a gyerekek.

A brit parlament élelmiszer és környezetvédelmi bizottságának tagja, Roger Williams szerdán válságterv kialakítását kezdeményezte. A liberális demokrata képviselő szerint azonnali lépésekre van szükség a mesterséges ízesítőszerként használt aszpartám (E951) betiltására.

Ezt a nyolcvanas évek óta engedélyezett dipeptidet jelenleg mintegy 6 ezer ételben, italban és orvosi szerben használják, írta a The Guardian. A képviselőházi vita során Roger Williams arra kérte képviselőtársait, hogy "megdöbbentő és egyben megbízható bizonyítékok alapján ezt a rákkeltő anyagot mindenestül tiltsák ki az Egyesült Királyság étel- és italpiacáról."

Williams utalt arra a nemrégiben nagy port felkavaró olasz vizsgálatra, amely szerint az aszpartám a patkányokban növeli a rák kockázatát. Felszólalásában a brit képviselő emlékeztetett arra, hogy az aszpartám engedélyezésének története szégyen a hatóságok és a politikusokra nézve. Utóbbi körbe tartozik például Donald Rumsfeld jelenlegi amerikai védelmi miniszter, aki a Reagan érában, 1977 és 1985 között az édesítőszert felfedező Searle konszern élén állt, és keresztülvitte az aszpartám engedélyeztetését.

Nem változott a vélemény

A kormány nevében válaszoló Caroline Flint egészségügyi miniszter kijelentette, hogy még 2001-ben független vizsgálat indult a biztonsággal kapcsolatos adatok áttekintésére. A brit élelmiszeripari felügyelet (Food Standards Agency, FSA) ajánlása ennek nyomán sem változott, szerintük az aszpartám alkalmazása biztonságos az élelmiszerekben. A miniszter biztosította a képviselőket, hogy a kormány igen komolyan veszi az élelmiszerbiztonság kérdését.

Az európai élelmiszerbiztonsági hatóság áttekinti az olasz tanulmányt, amint minden adatot megkap róla. Brit szakértők eközben nincsenek meggyőződve az olasz kutatók következtetéseinek helyességéről. Caroline Flint kijelentette, hogy a tanácsadói szerint az aszpartám nem okoz rákot, miközben mesterséges édesítőszerként segít küzdeni a túlsúlyosság ellen.

Roger Williams szerint jelenleg a világban minden tizenötödik ember naponta fogyaszt aszpartámot, és az érintettek többsége gyermek. A szer több ezer termékben megtalálható: burgonyaszirom, édességek, diétás és sportitalok, vitaminok és gyógyszerek ízesítője. Williams szerint viszont az engedélyezéséhez vezető vizsgálati eredmények elfogultak, következetlenek és inkompetensek voltak.

Lecserélt szakértők

A brit parlamenti képviselő kifejtette, hogy kénytelen volt képviselői mentességét használni a kérdés puszta megfogalmazásához is. Ugyanis az aszpartám biztonságát megkérdőjelező felvetések ellen a 80-as évek eleje óta tűzzel-vassal harcolnak az édesítőszer-ipar ügyvédei.

A Ramazzini alapítvány múlt hónapban megjelentetett független kutatási eredményei szerint a csekély, de rendszeres aszpartám-fogyasztás patkányok esetében a rosszindulatú daganatos esetek megugrását eredményezte. Roger Williams szerint erre szerte a világban fel kellett volna figyelnie az egészségügyi illetékeseknek.

A képviselő saját elmondása szerint egy éven át dolgozott az aszpartám biztonsági helyzetének felmérésén. Míg kezdetben nem győzte meg az üggyel kapcsolatos "internetes összeesküvés-elmélet", mélyebben beleásva magát a témába "csakugyan elborzadt". A szer engedélyezése során a valódi tudományos érvek és a független szabályozói és politikai akarat teljességgel hiányzott. Az engedély megtagadása ellen érvelő döntéshozók közül számosat elmozdítottak, vagy diszkreditáltak. Az ipari lobbi szimpatizánsai vehették át a helyüket, majd később az édesítőipar kebelén belül lukratív állásokkal honorálták szolgálataikat, sorolta Williams.

Az európai élelmiszerbiztonsági hatóság szerda este bejelentette, hogy kiemelt feladatként át kívánja tekinteni az aszpartám biztonsági kérdéseit. A Ramazzini alapítvány igazgatója, Morando Soffritti bejelentette, hogy még az idén ezeroldalas dossziét juttat el az uniós felügyelethez.