Szilárda
-4 °C
3 °C

Aszteroida is okozhat nukleáris háborút

2002.07.16. 17:32
Nukleáris háborúba torkollhat, ha egy atomhatalom félreértésből rakétacsapásnak hisz a területén egy meteorbecsapódást. A veszéllyel foglalkozó tudósok és katonai vezetők egy nemzetközi figyelmeztető központ felállítását kezdeményezték. Az intézmény azonnal jelezné a kormányoknak a becsapódást.
Egy aszteroida vagy meteoroid becsapódása - különösen katonai feszültséggel terhelt térségekben - végzetes reakciót válthat ki. Ilyen régiónak számít az egymással szemben álló két új atomhatalom, India és Pakisztán is.

Évente mintegy 30 alkalommal érkezik néhány méter átmérőjű égitest a Föld légkörébe. A nagy magasságban felrobbanó kisebb példányok is annyi energiát szabadítanak fel, mint a második világháborúban Hiroshima felett ledobott atombomba.

Robbanás Ukrajna felett

Július első felében Ukrajna felett egy izraeli utasszállító gép pilótája kék felvillanást jelentett az égbolton, hasonlót ahhoz, amilyet egy föld-levegő rakéta válthat ki. Az ukrán hatóságok cáfolták, hogy rakétát lőttek volna ki. A szakértők úgy vélik, a pilóta egy, a légkört nagy sebességgel elérő égitest felrobbanását látta.

A múlt hét végén Washingtonban szakértői tanácskozások folytak arról, mi történhetett volna, ha egy Indiához és Pakisztánhoz hasonló, katonailag érzékeny terület felett következik be ilyen robbanás.

Pánikba eshet a katonaság

"Egyik ország sem rendelkezik megfelelő műszerekkel ahhoz, hogy érzékelje a különbséget egy természetes földközeli objektum (near-earth object, NEO) becsapódása és egy nukleáris robbanás között" - idézi a BBC Simon Wordent, az US Space Command dandártábornokát.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a nukleáris fegyverek indítógombja felett megremeghet helyi konfliktus miatt feszült katonák ujja, és a pánikreakció az atomháború kiváltó okává válik. Az Ukrajna felett történt incidens is rendkívüli politikai feszültséget okozott.

Mint emlékezetes, tavaly 78 emberrel a fedélzetén lezuhant egy Izraelből indult orosz utasszállító. A gépet csaknem bizonyosan egy ukrán hadgyakorlaton kilőtt eltévedt rakéta találta el.

Közös az információ

Bár az Egyesült Államok rendelkezik megfelelő érzékenységű katonai műholdakkal, amelyek képesek érzékelni a rakétaindításokat, illetve az égitestek és a fegyverek okozta robbanásokat, Worden dandártábornok - szakértőkkel egyetértésben - új figyelmeztető központ felállítását szorgalmazza. Az aszteroidákról és azok felrobbanásáról gyűjtött információkat a világ minden országának kormányával megosztanák.

Remények szerint a közreadott információk elejét vehetik a véletlen katasztrófáknak. Sajtóértesülések szerint az amerikai védelmi minisztérium vizsgálja egy ilyen tájékoztató központ létrehozásának lehetőségét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!