Auguszta
-7 °C
0 °C

Aszteroida halad el a Föld mellett

2002.08.09. 12:21
Egy szokatlanul nagy méretű aszteroida 10 nap múlva olyan közel suhan majd el a Föld mellett, hogy a hobbicsillagászok is megpillanthatják az égbolton. A NASA adatai szerint a 2002 NY 40 nevet viselő égitest átmérője 600 méter, és a bolygónktól kereken 540 ezer kilométeres távolságban, óránként 75,6 ezer kilométeres sebességgel halad majd el.
A 2002 NY 40 nevű aszteroida a Föld-Hold távolság nem egészen másfélszeresére megközelíti a Földet, és ez csillagászati léptékkel hajszálnyi eltérésnek számít. "Az ütközésnek semmiféle veszélye nem áll fent", jelentette ki a hét elején tartott tájékoztatóján Don Yeomans, a NASA Jet Propulsion Laboratory intézetének igazgatója.

Emberöltőnként egy találkozás

Az aszteroida mérete és közelsége a tudósoknak rendkívül jó megfigyelési lehetőséget biztosít. "Egy ilyen nagy földközeli aszteroida csak minden 50 évben fordul elő", mondta Yeomans. A legtöbb felbukkanó aszteroida, melyek közül néhány ugyan a Földhöz közelebb suhan el, csak 10 és 30 méter közötti átmérőjű.

A világ csillagászai azt remélik, jó lehetőség adódik a 2002 NY 40 méretének és formájának, illetve összetételének megfigyelésére. Az égitest másodpercenként 21 kilométert megtéve suhan el a Föld mellett, és a NASA adatai szerint két éjjelen keresztül lesz látható a Vízöntő és a Herkules csillagképekben. Az aszteroida augusztus 20-án, európai idő szerint hajnali kettőkor lesz legközelebb a Földhöz.

A biztosítók nem becsülik alá a veszélyt

Előbb vagy utóbb egy kozmikus szikladarab eltalálja a Földet - erre a felismerésre jutott nemrégen a Münchener Rück, a világ egyik legnagyobb viszontbiztosító társasága. A vállalat szakértői szerint a biztosítóknak a lehető legrosszabb forgatókönyvvel kell számolniuk.

A biztosítóknak fel kell készülniük a nagyméretű meteoritok becsapódására. Hiszen pusztán statisztikailag minden 3-5 évszázad során várható egy ilyen katasztrófa. Erre figyelmeztetett Gerhard Berz, a Münchener Rück természeti katasztrófákat elemző specialistája.

Elmarad a világvége

Nem egészen egy hónapja jelentek meg a hírek egy Földdel 2019-ben esetleg ütköző 2 kilométeres szikladarabról. Azóta a riadót lefújták. Mégsincs nincs ok a nyugalomra, figyelmeztet Berz. Előbb vagy utóbb lesz egy becsapódás, és akkor hatalmas károkkal kell számolni.

Amikor az utolsó nagy meteorit 1908-ban Szibéria felett felrobbant, a robaj Londonban is hallható volt. Akkor a Köves-Tunguzka folyó mentén 2000 négyzetkilométernyi erdőt söpört el a lökéshullám. Pedig ebben az esetben kráter és törmelék nem volt, csak sugárirányban lelapult erdőségek.

Pusztító árhullámok jöhetnek

Ha a következő égitest a világtengerek egyikébe csapódna, Berz szerint ennél súlyosabbak lennének a következmények. Pusztító árhullámok sújtanák a partok mentén fekvő területeket, és összeomlana a biztosítási ágazat.

A Münchener Rück már hosszabb ideje nyújt más társaságoknak viszontbiztosítást a nagy kockázatokra, így a természeti csapásokra is. A jövőben a szerződések megkötésénél azt a kockázatot is figyelembe veszik, hogy az ügyfélnek esetleg a fejére szakad az égbolt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!