Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A földtörténet legpusztítóbb fegyvere

2004.05.15. 11:36
Amerikai tudósok a Föld történetének legpusztítóbb erejű aszteroida becsapódásának nyomait fedezték fel Ausztrália partjainál, mások azonban kétlik, hogy ez lett volna a halálos fegyver a dino-korban.
Újra egy aszteroida kerülhet a kutatók célkeresztjébe a Perm-korszak végi, a Földön akkor élő fajok szinte teljes kipusztulásának első számú okozójaként. Mint a New Scientist.com írja, amerikai kutatók egy idegen test okozta kráterként azonosítottak egy óriási mélyedést Ausztrália partjainál. Luann Becker, a kaliforniai egyetem kutatója úgy véli, a kráter felveszi a versenyt annak a Mexikóban becsapodótt égitestnek a nyomaival, amelyet a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti pusztulásának felelőseként tart számon a tudomány.

Nem csak a dinók tűntek el

Míg a dinók pusztulása az egyik legtöbbet emlegetett földtörténeti esemény, azt már kevesebben tudják, hogy a Perm időszak végén egy ennél sokkal súlyosabb katasztrófa is bekövetkezett: a tengeri lények kilencven, a szárazföldi fajok 50-70 százaléka tűnt el örökre, biztosan máig nem bizonyított okok következtében. A Sulinet tananyagai között olvasható, hogy a katasztrófa új fejezetet nyitott az élővilág történetében: a permben a tengeri állatok nagy többsége helyhez kötött életmódú volt, vagy alig mozgott. A kihalást követően viszont robbanásszerű fejlődésnek indultak az addig alárendelt csoportok, a mai ragadozó halak ősei, a csigák, a rákok.

Kétkedő riválisok

A földtörténet legsúlyosabb tömegpusztulását eddig többen többféle képpen próbálták magyarázni: az aszteroida becsapódás lehetősége korábban is az első számú lehetséges variációk között szerepelt, de eddig nem akadt rá megdönthetetlen bizonyíték. Egyes tudósok ugyanakkor a szibéiriai vulkánokban vélték feldezni a megoldás kulcsát, mondván, az onnan feltőrö, mai mértékkel elképzelhetetlen mennyiségű láva és gáz lehetett felelős a pusztulásért. Becker most a kráterben talált maradványok analizisével és a perem formájával is igyekszik bizonyítani igazát, de már csütörtöki, a NASA által szervezett sajtótájékoztatóját követően is mindkét szálon akadtak az eredményeket a New Scientistnek cáfoló kutatók.