Szilárda
0 °C
6 °C

Vérszomjas hangyák támadása

2005.04.25. 10:15
A Francia Guyanában garázdálkodó hangyahordák kifeszítik és felszeletelik áldozatukat. A rovarok rendkívül fejlett együttműködést és eszközhasználatot mutatnak, ami meglepte a kutatókat.
Egy apró tropikus hangya kegyetlen módját fejlesztette ki a zsákmányolásnak, de ennek segítségével képes magánál lényegesen nagyobb rovarokat is elejteni - írta meg a National Geographic. A tudósok rájöttek, hogy ezek az apró élőlények gombákkal megerősített csapdákat használnak. Amikor a csapdába téved az elemózsia, a hangyák kifeszítik azt, majd előrajzanak rejtekükből és széttrancsírozzák a szerencsétlen áldozatot.

Meglepő mészárszék


Allomerus decemarticulatus
A kutatókat meglepte a fejlett együttműködés és eszközhasználat. A rovarok lerágott növényszálakat használnak, melyeket összedolgoznak gombákkal. Ezekkel bélelik ki a saját maguk vájta alapot, ráadásul apró járatokat is fúrnak a csapdákba az agyafúrt rovarok.

Ezekben a járatokban bujkálnak, egészen addig, amíg valamilyen élőlény bele nem lép a kínzókamrába: ekkor elkapják annak csápjait és végtagjait, kifeszítik, hozzászorítják az alapzathoz, majd jöhet a szeletelés.

A csapdát francia tudósok fedezték fel Francia Guyanában, Dél-Amerikában, az őserdőben. A megtalált kolónia azért különleges, mert ez az első eset, hogy a hangyák kollektíven készítik a csapdát.

Együttműködés

A csapda alapjául a Hirtella physophora növény szolgált, mely szoros szimbiózisban él az alig két milliméteres Allomerus decemarticulatusszal, a narancssárga hangyával. A rovar megvédi a növényt a támadóktól és a parazitáktól, cserébe a hangyák a növény szárában kialakíthatják csapdáikat. Amikor a kutatók megtalálták az első vájatot, benne nagyobb halott rovarokkal, egyből sejtették hogy mi célból készült. A kisebb rovarok megússzák, de az összes sáska, hernyó vagy pók halál fia, amint belép a Allomerus decemarticulatus félelmetes világába.

További érdekessége a csapdának, hogy még egy élőlény asszisztál a mészárláshoz: a gomba. Ezeket a hangyák termesztik, beleforgatják humuszba, ennek köszönhetően aztán organikus cementként erősíti a rejtekhely szerkezetét. Itt is kölcsönösségről van szó: a gombák élhetnek, hiszen a rovarok megvédik őket, cserébe néha csapdaalap készül belőlük. Ráadásul biztosítják a szükséges fehérjéket a hangyáknak, melynek végső soron a méreganyag termelésében és az utódok táplálásában van fontos szerepe.