Viola
-6 °C
0 °C

Megtalálták Atlantiszt

2004.11.14. 20:54
Az amerikai kutató szerint Ciprus délkeleti partjaitól 80 kilométerre találhatóak a legendás város romjai, de a feltáráshoz pénzre van szüksége.
Robert Sarmast független amerikai kutató vasárnap este a ciprusi Limasszolban sajtóértekezleten jelentette be, hogy úgy gondolja, megtalálta az elsüllyedt Atlantisz maradványait a Földközi-tengerben.

A maradványok másfél kilométeres mélységben, Ciprus délkeleti partjaitól 80 kilométerre keletre, Szíria irányában találhatók - állította az amerikai, aki tíz éve kutatja a Platón által leírt elsüllyedt civilizációt a térségben, bár elismerte, hogy közvetlen bizonyítékokkal, leletekkel nem rendelkezik, mivel a maradványokat több méteres talajréteg borítja a mélységben.
 
A kutatóbázisán rendezett sajtóértekezleten azonban az amerikai azt hangoztatta, hogy számos közvetett bizonyíték támasztja alá bejelentését, s ha sikerülne szert tennie további 250 ezer dollárra, akkor egy újabb expedíció minden bizonnyal már cáfolhatatlan leleteket is felhozna a mélyből.
 
Sarmast 2003-ban könyvet publikált, amelyben azt állította, hogy Ciprus szigete része volt Atlantisznak, amelyről Platón ókori görög bölcselő részletes leírást adott két művében is. Ezek a párbeszédek virágzó civilizációról szóltak, amely időszámításunk előtt másfél évezreddel elsüllyedt. Vasárnapi sajtóértekezletén a kutató azt hangoztatta, hogy az általa tett felfedezések pontosan megfelelnek Platón leírásának.
A leggyakoribb feltevés az, hogy Atlantisz "Herkules oszlopaitól" - vagyis a Gibraltártól - keletre volt, más elméletek azonban a Krím-félsziget, az amerikai kontinens, sőt a Szahara, vagy éppen az Antarktisz körül vélik tudni az elsüllyedt civilizáció egykori helyét.