Valér
-2 °C
0 °C

Délután ér az Atlantis az űrállomáshoz

2002.10.09. 16:58
Előreláthatólag szerda délután fél ötkor kapcsolódik össze az Atlantis amerikai űrrepülőgép az Alpha Nemzetközi Űrállomással. Az Atlantis az űrállomás új alkatrészei és berendezései mellett egy futópadot is visz az űrhajósoknak.
Az űrrepülőgép egy 14 tonnás, 13,5 méter hosszú és 4,5 méter széles fém tartórácsot szállít magával, amelyet az űrrepülőgép és az Alpha űrállomás személyzete a tervek szerint csütörtökön fog felszerelni. A 390 millió dollárba kerülő, teniszpálya nagyságú berendezés részben az űrállomás új külső hűtőrendszerét adja.

Focipálya méretű napelem

Az Alpha Nemzetközi Űrállomás
Másrészt viszont fontos eleme lesz egy napenergiával működő, áramtermelő oldalsó szárnyakkal és három radiátorral ellátott bonyolult szerkezetnek, amelyet az űrállomás később kialakítandó laboratóriumai fognak majd hasznosítani. Az egész szerkezet kiterjedése végső formájában nagyobb lesz, mint egy labdarúgópálya.

Kaja és kondi

A hétfőn útjára bocsátott Atlantis utánpótlást is szállít a nemzetközi űrállomás személyzete számára. Az élelmiszerkészletek feltöltésén, szerszámokon, számítógépeken túl az űrhajósok egy új futógépet is kapnak az űrállomás edzőtermébe.

A nemzetközi űrállomáson dolgozó háromtagú személyzet - Peggy Whitson amerikai asztronauta és két orosz űrhajós - június óta dolgozik állomáshelyén. A tervek szerint megbízatásuk novemberben járt volna le, de a küldetést egy hónappal meghosszabbították azt követően, hogy a nyáron a meghibásodott üzemanyag-utánpótlási rendszer kijavításának idejére az Egyesült Államok egy időre leállította az űrrepülőgép-indításokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!