Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Egy kilobit adat egyetlen molekulában

2002.12.02. 12:45
Amerikai kutatók bebizonyították, hogy egyetlen molekulában akár 1024 bit információ is tárolható. A molekulára egy 32x32 pixeles képet rögzítettek rádióhullámok segítségével, az információt mágnesesmagrezonancia-spektroszkóppal olvasták vissza.
Az oklahomai egyetem kutatója, Bing Fung és munkatársai felfedezték, hogy egyetlen folyadékkristály-molekula 19 hidrogénatomjában legalább 1024 bit információ tárolható. Az adattároló effektus lényege a protonok mágneses nyomatékainak bonyolult kölcsönhatás-rendszerében rejlik.

Molekuláris fotográfia

Fung reméli, hogy az általuk molekuláris fotográfiának elnevezett eljárással egyszer majd hatalmas mennyiségű adatot lehet tárolni apró helyen, de hozzátette, hogy a módszer jelenleg még kísérleti stádiumban leledzik. "Ez a legelső lépés afelé, hogy az atommagok perdületét használhassuk fel a molekuláris adattárolásban" - nyilatkozta a New Scientist-nek.

A kísérletben egy fekete-fehér, 32x32 pixeles képet tároltak el a molekulában. A képet binárisan, azaz 1-esekkel és 0-ákkal kódolták. A kutatók egy olyan elektromágneses impulzusnak tették ki a részecskét, mely 1024 darab eltérő frekvenciájú rádióhullámot tartalmazott. Mindegyik hullám frekvenciája 400 MHz körül volt, és attól függően, hogy volt-e amplitúdójuk vagy sem, jelképezték az 1-est és a 0-át. Az impulzus az információt beleírta a molekulába.

Különösen bonyolult

A kutatók az adatokat úgy olvasták vissza, hogy egy kissé eltolt frekvenciaegyüttessel sugározták be a molekulát, és a bekövetkező változásokat mágnesesmagrezonancia- (NMR) spektroszkóppal mérték. A rögzített információt azután egy számítógép visszaalakította képpé.

Fung szerint talán még több információt is lehetne hasonló részecskéken tárolni, de hozzátette, hogy a molekulában lezajló spinkölcsönhatásokat még nem értjük eléggé. "Tudjuk, hogy egyszerűbb esetekben mi történik, de ebben a molekulában a kölcsönhatások különösen bonyolultak" - mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!