Emma
9 °C
26 °C

Atombomba erejével érkezett a meteor

2001.09.05. 14:33
Atombombányi energia szabadult föl egy 3-4 méter átmérőjű meteornak a légkörbe való becsapódásakor a közelmúltban a Csendes-óceán fölött. A több ezer tonna TNT-s jelenséget már csak azért is érdemes egy atombomba-robbanással összevetni, mert ez utóbbi észlelésére kifejlesztett és telepített megfigyelőrendszer jelentette.
A Kaliforniai Egyetem Óceanográfiai Intézetének ((Scripps Institute) kutatói által telepített eszközök egy kiépülőben lévő világhálózat egységei, amelynek feladata az esetleges titkos atomrobbantások felderítésén túl a vulkánkitörések, kezdődő hurrikánok jelzése is. Az észlelés eszköze az infrahang, amely az emberi fül számára érzékelhetetlen (20 Hz alatt).

Atomrobbantást detektálnak a szenzorok

Baljós jelek
Az atomrobbantások felderítésében további felderítőrendszerek is segítenek, amelyek szeizmikus, hidroakusztikus és a radioaktivitási adatokkal járulnak hozzá a történtek rekonstruálásához.

Az infrahang-energia megfigyelésnek az 50-es és 60-as években volt komoly szerepe, amikor sok atombomba-kísérletet végeztek az atmoszférában. Később, amikor a kísérletek a föld alá kerültek, jelentősége csökkent, de most újra nő. Számos olyan ország van ugyanis, amely képes atomrobbantásra, de nem biztos, hogy a föld alatt fogja végrehajtani.

Németországban is észlelték

A Palm Springstól délre fekvő hegyekben telepített 8 mikrobarométerből álló kaliforniai rendszernek a meteorrobbanás volt az első jelentős észlelése. A nagy robbanások akusztikus energiájának egy része a hallható tartományba esik ugyan, de ez gyorsan elenyészik. Az infratartományba eső hang viszont kevesebb veszteséggel tesz meg nagy távolságokat. Így a nem csak a meteorrobbanás helyszínétől 1800 km-re levő Palm Springs-i rendszer, de egy 11000 km-re, Németországban található hasonló berendezés is észlelte.

Az észlelt jelenségek minél pontosabb meghatározását több intézet együttműködése teszi lehetővé. A meteorrobbanás vizsgálatában pl. részt vett a Scripp Intézeten kívül a Los Alamos National Laboratory egy csoportja (Center for Monitoring Research), a University of Hawaii, és a University of Alaska is.