Viola
-6 °C
-2 °C

Atomtemető épülhet Las Vegas mellett

2002.07.25. 10:43
Nyolcvanezer tonna nukleáris hulladék tárolására alkalmas atomtemetőt helyezhetnek üzembe a nevadai sivatagban, Las Vegas közelében. A várostól alig 140 kilométerre fekvő helyszín Bush amerikai elnök szerint kiválóan alkalmas a célra. Az elnököt erről egy több évig tartó tudományos kutatás eredményei győzték meg.
Bush amerikai elnök aláírta azt a kongresszusi határozatot, amely egy hatalmas atomhulladék-temető megépítését teszi lehetővé a nevadai sivatagban található Yucca-hegységben, adta hírül a BBC. A Fehér Ház szerint egy több évig tartó tudományos vizsgálat eredménye győzte meg az elnököt a helyszín biztonságosságáról.

Húsz éve törik a fejüket

Amerikában húsz éven keresztül folyt a vita arról, hogy mi legyen a felhalmozott atomhulladékkal. Jelenleg a kiégett fűtőanyagokat 39 államban, 131 különböző tározóban tartják, melyek közül sok már teljesen megtelt. Így keserű politikai csatározások után - amelynek során Nevada állam képviselői kétségbeesetten próbálták megakadályozni a tervet - a Kongresszus elfogadta a szükséges határozatot, és most már az elnök is aláírta azt.

Nyolc év múlva megnyithat

Egy elnöki szóvivő elmondta, hogy a Las Vegastól alig 140 kilométerre fekvő Yucca-hegység az elnök szerint biztonságos helyszín lenne a földalatti tározó számára. A nemzetközi nukleáris vállalatoknak ez új lehetőségeket adna az építkezésben és a hatalmas komplexum működtetésében, amelyben egyébként 80 ezer tonna nukleáris hulladékot akarnak tárolni többezer éven keresztül. Nevada állam azonban ellenzi a tervet, és bíróságon kívánja elejét venni az építkezésnek. Ha ez nem sikerül, a tározó nyolc év múlva megnyitja kapuit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!