Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felfedezték a rák terjedésének mechanizmusát

2002.08.05. 11:50
Brit kutatók kiderítették, milyen fehérjék segítik a daganatok áttéteinek kialakulását, munkájuk eredménye áttörést jelenthet a rákkutatásban. Felfedezték, hogy egy kulcsfontosságú, Src néven ismert fehérje segít a tumor környékén a szövetek fellazításában, és így a rákos sejtek a test minden szegletébe eljuthatnak.
A fontos felfedezést a glasgow-i Beatson intézet kutatói tették. A Nature Cell Biology szakmai folyóiratban közölt eredményeik alapján új gyógyszerek fejleszthetők, megakadályozandó az Scr ténykedését, és útját állhatják a rák terjedésének.

Eddig nem tudták, hogyan működik

Ez a fehérje volt egyébként az első olyan molekula, amit összefüggésbe lehetett hozni a daganatok, különösen a béltraktust érintő rák kialakulásával. Viszont mostanáig senki nem tudta pontosan, hogyan fejti ki hatását.

Az egészséges szövetekben a sejteket számos molekula rögzíti egymáshoz, mintegy állványzatként erősítve meg a struktúrát. A rák kialakulása során az állványzat letöredezik, miközben a szövetek fellazulnak, és szétszórttá válik a felépítésük. Ebben a folyamatban lényeges szerepe van az Src fehérjének.

Túlműködés a baj oka

Ez a protein létfontosságú az egészséges szövetek rugalmasságának fenntartásában és abban, hogy a jövőben a növekedés számára elegendő hely álljon rendelkezésre. De a daganat kialakulása során a fehérje túlműködését figyelték meg, ami a szövet egészséges struktúrájának szétszakításához vezet.

A kutatásokat vezető Margaret Frame professzor a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy korábban is "meglehetős biztonsággal állíthatták", hogy az Src lényeges szerepet játszik a béldaganatok kialakulásában. Viszont működési elvének pontos felderítéséhez hosszú időre volt szükség.

Új gyógyszereket fejleszthetnek ki

A kutatónő elmondta, hogy sikerült kimutatniuk a molekula által a sejtekre gyakorolt kémiai úton átvitt jelek egész sorát. Ennek alapján gyógyszereket lehet létrehozni, amelyekkel a jeleket megszakítva esély nyílna megakadályozni a béldaganat áttéteinek kialakulását.

Margaret Frame és kollégái arra jöttek rá, hogy az Src olyan parancsot küld a sejteknek, hogy az E-cadherin néven ismert molekulát távolítsák el a külső felületükről. Az E-cadherin fontos összetevője a sejteket összetartó struktúrának, és nélküle megbomlik a szövet felépítése.

Elterjedhetnek a rákos sejtek

Az Src a jelek szerint más molekulákkal, a transzmembrán fehérjék közé sorolt integrinekkel működik együtt egy újabb, de sokkal lazább szöveti struktúra kialakításában. Ezen keresztül aztán a rákos sejtek szabadon áthaladhatnak, és elterjedhetnek a testben.

Margaret Frame szerint annak megértése, hogy hogyan terjed tovább a rák, segíthet a folyamatot blokkolni képes új gyógyszerek kifejlesztésében. "Ha sikerülne a rákos sejteket az eredeti tumoron belül tartani, a sebészi beavatkozásnak nagyobb esélye volna a sikerre, és csökkenhetne annak a veszélye, hogy a kór a test más részein is megjelenik".

Korai stádiumban gyógyítható

A bélrendszert megtámadó, korai stádiumban felfedezett daganat jó eséllyel gyógyítható, hiszen a rákos sejtek nagyobbik része az eredeti tumoron belül marad, és sebészileg eltávolítható. De idővel a kóros sejtek a véráram és a nyirokrendszer segítségével eljutnak a test többi részébe is. Ha pedig a beleken túl újabb áttétek alakultak ki, a gyógyulásra sokkal kisebb az esély.