Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Saját magukból falatoznak az újszülöttek

2004.11.06. 07:29
Egy japán kutatás szerint az újszülöttek a születés utáni pillanatokat úgy élik túl, hogy lebontják saját sejtjeik egy részét.
A születés után a kisbabának váratlan éhezéssel kell szembenéznie. A méhlepényből származó táplálékforrás megszűnik, viszont a szoptatásra egy darabig még várni kell. A tokiói Metropolitan Intézet orvosi kutatócsoportja szerint ezidőalatt a bébi saját sejtjeit kezdi lebontani, írja a BBC.

Hamm, hamm

A tokiói kutatócsoport újszülött egerek vizsgálata során úgy találta, hogy az autofágia elnevezésű jelenség, amely önemésztést, vagyis a sejt saját anyagainak lebontását jelenti, a születés után közvetlenül elementáris erővel megindul, és a folyamat órákon keresztül működik az újszülött szervezetében.

A kutatók kifejlesztettek egy módszert az autofágia mérésére. Fluoreszkáló anyagot fecskendeztek a kísérleti állatba, így követni tudták a folyamat intenzitását.

A kutatók úgy találták, hogy a születés után közvetlenül jelentkező felfokozott autofágia elengedhetetlen az aminosavak termelődéséhez, amelyek energiaforrásként funkcionálnak.

Megeszik magukat, mert éhesek

"Az emlősök számára a születés elkerülhetetlen éhezéssel jár, ugyanis a méhlepény-táplálás megszakad, a szoptatásra pedig ideig várni kell. Az eredményeink szerint az emlősök úgy vészelik át az éhezés időszakát, hogy saját fehérjéiket bontják le, vagy más szóval megeszik magukat a sejtek szintjén" - fogalmazott Dr Noboru Mizusima, a kutatás vezetője.

Szakértők szerint az autofágia a sejtek tisztántartásában is fontos szerepet játszhat, és eszerint az idegrendszeri elváltozások, mint például az Alzheimer-kór gyógyításában is alkalmazhatják majd. A japán kutatók remélik, hogy vizsgálatuk eredményei megalapozzák ezt a kutatási területet.